Китайські туристи штурмують Європу.

Михайло Мигалисько Прага, 1 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європа приймає нову хвилю китайських туристів. Вони не лише оглядають історичні пам’ятки, а й витрачають чимало грошей у крамницях, зокрема на європейські товари, що мають свою виробничу марку. Однак Україна та деякі інші пострадянські держави ще не значаться у їхньому туристичному маршруті.

30 мільйонів китайських туристів

Китайський туризм це - відносно нове явище, однак, кількість китайців, які вирушають в подорож іноземними країнами різко зростає. Переважно вони відвідують Гонконг, В’єтнам та східні регіони Росії.

Однак, минулого року понад два з половиною мільйони китайців подалися на європейські туристичні маршрути. Це лише початок, перестерігають експерти.

Згідно з оцінками, в результаті зростання кількості заможних китайців, Європа через десять років може очікувати до тридцяти мільйонів нових китайських туристів. І за цей потенційно високоприбутковий туристичний ринок почали змагатися зокрема країни Європейського Союзу.

Пекін вирішує, куди “доцільно” їхати

Влада в Пекіні також відіграє свою роль і для своїх громадян визначає країни, які вважає “доцільними для подорожей”. Такий статус отримала Великобританія.

Речниця офісу “Відвідайте Британію” лондонського туристичного управління Шін Бренчлі сказала Радіо Свобода, що, з метою привабити китайських туристів, вони почали проводити широкомасштабну рекламну кампанію в середині Китаю і уже відкрили свої офіси в Пекіні та Шанхаї.

Британія розраховує, що до 2010 року китайські туристи принесуть Британії дохід в сумі понад 200 мільйонів фунтів стерлінгів.

Китайці хочуть китайської кухні. Навіть в Європі.

Шін Бренчлі зазначила також, що китайські туристи, на відміну від японців, поселяються в дешевших готелях поблизу туристичних центрів та історичних місць. Вони воліють харчуватися в китайських ресторанах.

Проте, залюбки купують товари, які мають британську виробничу марку. Бренчлі визнала, що Великобританія є однією з численних європейських країн, які змагаються за китайського туриста.

Історія і культура -- це замало. Потрібна інфраструктура.

Китайці мають з чого вибирати маршрути коли йдеться про Європу: це Франція, це Італія, а також це багатші східноєвропейські країни.

Китайський банківський експерт Те Лі пояснила під час візиту до Лондона, чому китайські туристи не їдуть в Україну чи до деяких інших пострадянських держав. Виявляється, на думку китайців, такі країни, яе України ще не готові нас приймати.

Одних пам’яток історії та культури недостатньо, коли немає відповідних готелів, ресторанів та магазинів, каже Те Лі.