Вірмени згадують жертв масових убивств-геноциду

Вірмени вшанували в неділю 96-і роковини від початку масових убивств своїх співвітчизників у 1915–1923 роках на території тогочасної турецької держави, Оттоманської імперії, що їх вони вважають за геноцид вірменського народу.

У столиці Вірменії Єревані, зокрема, тисячі людей прийшли до меморіального комплексу пам’яті жертв тих подій у центрі міста.

У Сполучених Штатах Америки, де після тих подій живе чисельна вірменська діаспора, президент Барак Обама згадав про роковини у спеціальній заяві, назвавши їх «найбільшим злодійством 20-го століття», але уникнувши слова «геноцид».

Пам’ять про ті вбивства далі псує відносини сучасних Вірменії й Туреччини. Процес нормалізації відносин між ними, розпочатий останніми роками, перебуває в глухому куті.

За даними Вірменії, які підтримує чимало істориків, близько 1,5 мільйона вірмен загинули в Оттоманській імперії наприкінці Першої світової війни, головно в 1915–1918 роках, внаслідок спрямованої кампанії знищення вірмен, яка стала геноцидом вірменського народу. Вірмени домагаються й від інших країн визнання тих подій за геноцид; таке визнання вже здійснила на загальнонаціональному чи регіональному рівнях ціла низка держав.

За день вшанування жертв узяли 24 квітня – того дня 1915 року в Оттоманській імперії були здійснені перші арешти вірменських діячів, із яких почалася кількарічна трагедія вірменського народу.

Сучасна Туреччина категорично відкидає визначення тих подій за геноцид і різко протестує проти такого визнання чи його можливості. У Туреччині визнають масові вбивства вірмен, але говорять, що в перебігу фактичної громадянської війни в час розпаду Оттоманської імперії загинули від 300 до 500 тисяч вірмен і приблизно стільки ж турків.