БЮТ оскаржить дозвіл на підвищення комунальних тарифів у Конституційному Суді

Сьогодні парламент скасував заборону на підвищення житлово-комунальних тарифів. За це проголосували 249 депутатів з Партії регіонів, КПУ та СПУ. Нашоукраїнці ж, більшість з яких не голосували за долання президентського вето, нинішню постанову не підтримали.

Сьогодні у парламенті за скасування мораторію на підвищення житлових платежів проголосували 249 депутатів. Голосували Партія регіонів, соціалісти та комуністи. Хоча ще вчора КПУ заявляла, що не підтримає цю постанову.

Юлія Тимошенко:

“Закон, який ухвалили 340-ма голосами про введення мораторію на тарифи на житлово-комунальні послуги, був скасований голосами комуністів, соціалістів та регіоналів. Я просто вражена, що комуністи і соціалісти здали і народ, і свої принципи, і свої ідеї, і свій власний закон. Тому що вони подавали закон про введення мораторію на тарифи на житлово-комунальні послуги. Тільки що відбулося і порушення Конституції, і порушення регламенту ”. Регіонал Тарас Чорновіл, який попередній раз голосував за подолання президентського вето пояснює сьогоднішнє рішення так:

“Два рази абсолютно аналогічні проекти відміняв Конституційний Суд. Ми знали, що це теж буде відмінено, але розуміли, що великої біди не буде. Відмінить Конституційний Суд, але зараз може стримаємо ось цей ріст тарифів, який пішов по органах місцевого самоврядування. А в кінцевому рахунку виявилося навпаки. Поява цього законопроекту після подолання вето зробило такий поштовх, що місцеві ради, які могли ще два-три місяці тримати тариф на старому рівні, вирішили наперед їх швидше підняти, допоки мораторій не введений в дію”.

Нашоукраїнці ж, більшість з яких не голосували за долання президентського вето, нинішню постанову не підтримали.

В’ячеслав Кириленко: “Наша Україна” не підтримала спробу ламати Верховну Раду через коліно, коли цього захоче прем’єр-міністр чи голова Верховної Ради. Оскільки для того, щоб скасувати попереднє рішення, треба щонайменше 300 голосів. Довільно тлумачити питання порядку денного Верховної Ради можна, але це не зовсім у регламентний спосіб”.

Уряд пообіцяв знизити тарифи на газ для населення на 75 гривень, вони будуть диференційованими. Однак це не стосуватиметься опалення.

З початку року ціни на житлово-комунальні послуги для населення зросли у 2,5 рази. До кінця року очікується подальше зростання.