США попереджають про «серйозні наслідки» для Північної Кореї через її заяви про ядерне випробування

Але, сказав президент Джордж Буш, Сполучені Штати не мають наміру нападати на Пхеньян і залишаються прихильниками дипломатії. Міністерство закордонних справ Північної Кореї раніше сьогодні заявило, що країна здійснить і подальші випробування, якщо США далі «чинитимуть тиск» на неї.
Але, сказав президент Джордж Буш, Сполучені Штати не мають наміру нападати на Пхеньян і залишаються прихильниками дипломатії.

Водночас Вашингтон посилюватиме оборонну співпрацю зі своїми союзниками, зокрема в галузі протиракетної оборони, заявив Буш.

За його словами, вже сама заява Північної Кореї про ядерне випробування є загрозою міжнародному мирові й безпеці.

Генеральний секретар ООН закликав Північну Корею не нагнітати ситуацію навколо своїх ядерних випробувань.

За словами Кофі Аннана, ця ситуація й так надзвичайно тяжка.

Міністерство закордонних справ Північної Кореї раніше сьогодні заявило, що країна здійснить і подальші випробування, якщо США далі «чинитимуть тиск» на неї.

Як мовиться в заяві офіційного Пхеньяна, Північна Корея «готова і до діалогу, і до протистояння» і вважатиме «нарощування тиску» США на неї за «оголошення війни» та вживе «силових заходів у відповідь».

Два дні тому низка країн зафіксувала на території Північної Кореї сейсмічні поштовхи, що свідчать про потужний вибух. Сама Північна Корея заявила, що підземні поштовхи є результатом перших в історії країни ядерних випробувань. Але деякі фахівці вважають, що вибух усе-таки не був ядерним, або ж ідеться про невдалу спробу ядерного випробування.

Дії Північної Кореї вже засудили кілька десятків країн та міжнародні організації.

Сполучені Штати і Японія домагаються запровадження через ООН міжнародних санкцій проти Північної Кореї.

Токіо оголосив сьогодні про плани запровадити власні тверді санкції проти Пхеньяна. Ідеться, зокрема, про повне припинення північнокорейського імпорту й заборону на вхід суден цієї країни до японських портів і на в’їзд її громадян до Японії.