“Круговорот любих друзів у природі...”

Тетяна Ярмощук Київ, 20 жовтня (RadioSvoboda.Ua) – “Наша Україна” перейшла в опозицію, а нашоукраїнські міністри подали у відставку. Тепер на порядку денному з’їзд НСНУ, найбільшої партії “Нашої України”. Під час з’їзду можуть відбутися кадрові перестановки.
У “Нашій Україні” нові обличчя. Заступників голови Секретаріату Президента Арсенія Яценюка та Віктора Бондара, а також Юрія Поляченка, який подав заяву про відставку з посади міністра охорони здоров’я, прийняли до лав “Нашої України”. Цей факт, на думку одного з лідерів нашоукраїнців Петра Порошенка, має покласти край чуткам про появу нового пропрезидентського проекту.

Що ж до можливої зміни керівництва “Нашої України”.

Якщо партійці вирішать змінити керівництво, це означатиме, що воно не впоралося зі своїми завданнями. Так вважає нинішній голова політради “Нашої України” Роман Безсмертний: “З’їзд партії може все. І він може ухвалити рішення те, яке він може ухвалити. Але якщо це станеться, це означатиме, що керівні органи партії не впоралися із поставленим завданням. За таких умов я маю піти у відставку.

Разом з тим, на думку багатьох експертів, якщо й відбудеться рокіровка керівництва “Нашої України”, філософія цієї політично сили не надто зміниться. Ось що з цього приводу каже політолог Сергій Таран: “Можна говорити про зміну керівництва НСНУ. Мартиненко замінить Порошенка, Порошенко замінить Безсмертного, а Безсмертний замінить Мартиненка. Це буде такий круговорот “любих друзів” у природі. Радикально там важко щось змінити. Можливо й відбудуться якісь градації у верхівці “Нашої України”, але це буде та ж сама обойма, тих самими людей, з тими ж самими ідеями”.

На парламентських виборах “Наша Україна” отримала 81 депутатський мандат. Такий результат дещо шокував нашоукраїнців, оскільки вони очікували взяти більше голосів. Після виборів “Наша Україна” встигла приміряти різні шати. Була і претенденткою на коаліцію, і коаліцією, і претенденткою на опозицію, де й зрештою опинилася.