Олексій Івченко: Україні для потреб населення не вистачить газу власного видобутку

Про це колишній голова правління НАК «Нафтогаз України», народний депутат України Олексій Івченко заявив в Івано-Франківську місцевим журналістам.

Про це колишній голова правління НАК «Нафтогаз України», народний депутат України Олексій Івченко сказав в Івано-Франківську місцевим журналістам.

За його словами, попри заяви політиків, урядовців-популістів, газу власного видобутку для населення не вистачає: «Того газу, який добувають в Україні, вистачає виключно на газові плити. А для підігріву води і опалення осель – це газ імпортний. Тому із 55 мільярдів кубів, які будуть закуплені в 2007 році, 17 млрд. кубів потрібно для населення через теплокомуненерго. І це, відповідно, відобразиться на тарифах за житлово-комунальні послуги».

Олексій Івченко також заявив, що з нового року українські підприємства отримуватимуть газ по 200 доларів США за тисячу кубометрів. За його словами, те, що українська сторона погодилась збільшити ціну на імпортний газ із 95 до 130 доларів і водночас погодилася не підвищувати транзитну ставку 1,6 долара (за 1000 м куб на 100 км відстані) протягом 5 років, позначиться на кінцевій ціні газу.

На думку Олексія Івченка, це призведе до того, що Україна втрачатиме близько 2 млрд. доларів США щорічно. «Ті мільярди лягають тягарем на плечі українських підприємств і населення, адже з нового року підприємства будуть отримувати газ не по 130, а по 200 доларів. І щоб ні у кого не було ілюзій, тому що 130 доларів – це ціна на кордоні, плюс ПДВ, плюс транзитні послуги, а це 200 доларів на підприємства», – наголосив Олексій Івченко.

Екс-керівник «Нафтогазу України» також висловився за збереження газотранспортної системи у власності України: «Ніяких концесій, ніяких консорціумів чи спільного управління газотранспортною системою України».