Все краще – дітям? Чи дбають в Новій Україні про здоров’я дітей і про тих, хто покликаний його оберігати - лікарів-педіатрів?

Ірина Біла
Слухати:

Ірина Біла: В Україні продовжує зростати дитяча смертність. Все частіше на світ з’являються хворі немовлята. Збільшується дитяча інвалідність.

Що робить держава, аби оздоровити українську націю? Чи можна розраховувати на якісну медичну допомогу в
Чи покращується здоров'я дитячої медицини?
дитячих поліклініках? Чи пошанованою є робота лікаря-педіатра?

“Діти – наше майбутнє”, “Усе найкраще – дітям” – усі так звикли до цих ще за радянських часів поширених гасел, що ставляться до них як до певних мовних штампів. Ніби й справедливих, але якихось віддалених. І вже мало задумуються над майбутнім держави Україна, де кількість юні до 16 років значно поступається чисельністю людям, що вже “розміняли” шостий десяток. І ситуація щороку погіршується.

Первинною ланкою лікарів, до яких звертаються за медичною допомогою батьки малечі є педіатри.

Докладніше їхню роль в здоров’ї дитини досліджувала моя київська колега Інна Набока.

Інна Набока: Про недоліки вітчизняної системи охорони здоров’я не говорить хіба що дуже ледачий. Але педіатрія – це особлива галузь. Гадаю, нікого не треба переконувати, що саме в дитинстві закладаються основи здорового організму, і упущена змалечку хвороба може стократно озватися в майбутньому. Саме на досконалій педіатрії ґрунтується демографічне благополуччя країни, - вважають фахівці.

Ця праця вимагає особливого характеру та складу розуму і, звісно, спеціальної підготовки. Адже маленька дитина не може пояснити, що їй болить. „Прочитати” її скарги лікар має сам.



Та в реальному житті буває різне. Приємніше, звичайно, говорити про позитивні випадки. Їх, поза сумнівом, тисячі. Але у мене перед очима п’ятирічний Славко. Розумний, жвавий хлопчик, він сильно кульгає: вроджену ваду тазокульшового суглобу „пропустила” дільничий лікар. На щастя, якось випадково він потрапив до іншого лікаря, і та одразу забила на сполох.

Після двох років без руху в спеціальному санаторії дитина ходить, але попереду ще складна операція. Біди можна було б уникнути, якби патологію помітили одразу - так стверджують спеціалісти.

Відомий харківський педіатр Євген Комаровський визначив педіатрію як мистецтво брати на себе відповідальність і приймати рішення.

Тож педіатр – це дійсно ключова фігура в охороні здоров’я. На жаль, про це нерідко забувають керівники вітчизняної медицини.

Ірина Біла: «За останні роки ситуація із здоров’ям дітей наблизилася до критичної,” - попереджають педіатри. З’ясувалося, що на кожну тисячу обстежених дітей лише 11 практично здорові. У середньому на одну дитину припадає два з половиною захворювання. При цьому майже кожна п’ята дитина має чотири недуги. Не все добре зі здоров’ям дітей і на Рівненщині.

В деяких родинах здоров’ям малечі та рівнем медичної допомоги цікавилася рівненська кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко.

Валентина Одарченко: Дві молодих рівненських сім’ї Пахольчуків і Гайдуків не тільки мешкають у спільній квартирі, а й разом виховують племінників і дітей.

Дитячий лікар частий гість у цьому домі, бо, на жаль, дітлахи хворіють, і простудні захворювання переживають хором.

Люба Гайдусь, котра перебуває у відпустці по догляду за сином, уже другий місяць намагається вилікувати доньку від ГРЗ, паралельно доглядаючи племінницю Даринку.

Дівчатка капризують: одна проситься до садочка, друга до школи. Хворіти набридло.

Христинка: Я Христина… Мені п’ять років.

Даринка: Ми вдома сидимо, бо хворіємо.

Валентина Одарченко: А на що ти хворієш?

Люба: Запалення легенів.

Даринка: А зараз у мене камені й пісок. Я хочу супи їсти, а мені не можна, тільки картоплю й ковбаску.

Валентина Одарченко: Ти хочеш бути здоровою?

Даринка: Так.

Валентина Одарченко: Минулого місяця Даринка повернулася з лікарні, де лікувала запалення легень. Її рідні нарікають на лікарів, котрі виписали дівчинку не долікованою, і за кілька днів знову вона опинилася на лікарняному ліжку.

Даринка: На один день пішла в школу, а потім мені сказали, щоб я знов лежала в лікарні, без мами… Плакала. Мені найкраще не в садочку і не в лікарні, а в школі.

Валентина Одарченко: А завтра ти в школу вже підеш?

Даринка: Ні ще.

Валентина Одарченко: А де твоя мама?

Даринка: На роботі. В другу зміну.

Люба: Мама от працює, дитині сім років – не дають наші педіатри лікарняного. Кажуть, що вона вже достатньо активна, може сидіти вдома сама.

Валентина Одарченко: Тож мамі Любі часто доводиться ходити до дитячої поліклініки не тільки з власними дітьми, а й з племінницею.

Стояти в черзі з трьома хворими дітьми – це справжнє випробування, як зізнається вона.

Люба: Стоїмо під кабінетом по півгодини. Ви знаєте, наша педіатр дуже хороша, вона ще лікувала, коли я була маленька.

Ось тільки одна скарга, що ці черги під кабінетом. У нас не вистачає лікарів – звільняються, не витримують – зарплати отримують мало.

Валентина Одарченко: Не змогла скористатися пані Люба та її донька і допомогою дитячого лікаря-логопеда, щоб позбутися Христинчиного заїкання.

Люба: Я звернулася до дільничного. Вона сказала, що в садочку є логопед. Коли я звернулася до виховательки, то вона сказала, що логопед є, але за рік вона бере одну-дві дитини. Кругом відмовляють. Вона, мабуть, погодилася б за гроші, але в мене немає такої можливості.

Валентина Одарченко: У Любиних розповідях все ж є позитивна героїня – це дільничий педіатр Тетяна Глоба, котра вже стала сімейною лікаркою цієї та інших родин на своїй дільниці, бо пам’ятає ще дитячі хвороби дорослих. Однак її праця не є настільки помітною і оплачуваною, як робота хірурга, стоматолога чи акушера-гінеколога. Тому в Рівному сьогодні поліклініки не дочекаються одинадцяти педіатрів.

Ірина Біла: За останні 15 років кількість лікарів-педіатрів в Україні зменшилася майже в половину. У деяких сільських районах працює лише один такий фахівець.

Відносно благополучна ситуація в столиці. Відносно. Бо і київські дитячі поліклініки не можуть дочекатися багатьох педіатрів. В середньому вони укомплектовані фахівцями на 70%. Хоча деякі лише на 30%.

На одного дільничного лікаря-педіатра припадає понад тисяча дітей. Щонайменше. Тоді, як Міжнародна організація здоров’я радить не більше 800. Тому розраховувати за таких умов на високоякісну медичну допомогу, а тим паче на профілактичну роботу, навряд чи варто.

І все ж лікарі однієї з київських дитячих поліклінік намагаються це робити. Про те, наскільки це їм вдається, вирішила з’ясувати у відвідувачів клініки та самих медиків.

Першокласник Сергійко майже місяць провчився в школі. Потім його, як і багатьох інших однокласників, відправили додому лікуватися. Думали за тиждень-другий вдасться подолати застуду. Але вже минув місяць, а відвідини дитячої поліклініки продовжуються. Цього разу до лікаря шестирічний Сергійко прийшов вже з бабусею Марією Іванівною.

Марія Іванівна: Я сьогодні перший раз з внуком прийшла. Мама ходила цілий місяць день у день. Черги тут великі, рівень низький обслуговування.

Ми ходили місяць, а кашель так і залишився. Хотілося б, щоб від лікарів було більше уваги.

Ірина Біла: А ось мама трирічної Оленки особливо на дільничних лікарів не нарікає. Сама колись працювала в медицині і знає: за мізерні зарплати вимагати бездоганності намарне. Тому і звертається до них не часто. Більше до знайомих:

Мама: Я до нашого ЛОРа не ходжу. Ми намагаємося ходити до інших фахівців, більш кваліфікованих. У знайомих розпитуємо.

Ірина Біла: Нині в дитячій поліклініці працюють переважно люди передпенсійного та пенсійного віку. “Молодь сюди не поспішає,” - каже завідуюча відділенням поліклініки Алла Костянтинівна.

Алла Костянтинівна: В нас ніхто не пішов. Ось за останніх 15 років прийшли десь 2 педіатри і пішли буквально через місяць на фірму, тому що за таку зарплату вони не можуть працювати. Залишаються у нас тільки передпенсійного віку лікарі і пенсійного, а заміни в нас немає. Через пару років в нас не буде кому працювати. Я не знаю, що це буде.

Як завжди - черги...
Ірина Біла: Кадри поліклініки укомплектовані наполовину. Відповідно подвоюються навантаження на тих, хто працює. А це більше викликів додому до хворих і більше відвідувачів на прийомі. І все це, як зазначає лікар, за зовсім символічну плату.

Алла Костянтинівна: Якщо в середньому 500-600 гривень він буде заробляти, то це місяць працювати, ходити по домівках і відповідати ще за цю дитину, думати про неї ночі, чи вона вилікується, чи в лікарню треба відправити...

Просимо, аби працювали на дві ставки, але у них немає фізичної можливості. Мало того, що фізичної, навіть не можна оцінити стан дитини, якщо ти обслуговуєш десь 30-ий виклик, а ще на прийомі у тебе 40 дітей.

По нормативах десь 7-8 викликів в нас закладено на ставку і на прийомі десь 15 хвилин на дитину. Але в нас не виходить 15 хвилин. Десь 5 хвилин і вперед.

Ірина Біла: Не вистачає в поліклініках і медсестер. Причина та ж сама: мала зарплата і надмір обов’язків.

Медична сестра Катерина Петрівна вже не один десяток років працює в цій клініці. Вона каже, що держава, дбаючи про здоров’я дітей, повинна не забувати і про здоров’я медпрацівників.

Катерина Петрівна: Роботи багато, дітки маленькі. Ходиш по дільниці – взуття б’ється, одежа рветься. Дощ, сніг, мороз – це ж нікого не цікавить.

Якщо, наприклад, коли йде дощ, то медсестра може перечекати, а лікар цього ж не може зробити – у нього є виклик, він повинен піти і подивитися дитину незалежно від погоди.

Здоров’я лікаря... Про це також треба турбуватися. Будуть здорові лікарі, то вони й зможуть обслуговувати виклики гарно, а як він з мокрими ногами у сезон осені чи зимою треба поміняти 3-4 пари взуття, то це здоров’я не додає нікому. Ірина Біла: Відвідини вдома хворих дітей за викликом – це пережиток радянщини, як кажуть лікарі. І в Європі цього вже не практикують.

Чи насправді це так? Як слідкують за здоров’ям дітей, зокрема, в Німеччині? Розповідає тамтешня кореспондентка Радіо Свобода Надія Кандиба.

Надія Кандиба: Де б ви не жили – краще не хворіти, а профілактика краще за лікування. Це стосується і Німеччини, незважаючи на те, що країна має розгалужену та соціально-забезпечену медичну систему.

Німці від самого дитинства привчають самих піклуватися про власне здоров’я. Це і уроки особистої гігієни в школах, і розповіді в дитячих садках.

Крім того, батьків буквально зобов’язують до регулярних профілактичних перевірок їхніх дітей. Це робиться також для того, щоб взагалі проконтролювати, в яких умовах росте дитина.

У випадках хвороби, якщо не йдеться про небезпеку для її життя, передусім треба набратися терпіння. Лікаря додому викликати не можна. До приватної лікарської практики дитину необхідно вести самому. Там, навіть якщо у дитини висока температура, вам запропонують спочатку зачекати. Чекати доводиться щонайменше півгодини, а то і довше.

Таке чекання варте того, оскільки лікар потім ретельно перевірить дитину і навіть відразу може зробити деякі необхідні аналізи – для цього він має власну міні-лабораторію.

Ірина Біла: В третині європейських країн первинну допомогу малечі надає лікар-педіатр. До них же звертаються і 70% американських дітей.

Натомість в Україні вирішили інакше. Через реформу медичної освіти в країні упродовж 6 років не проводився випуск лікарів-педіатрів. Сподівалися, що їх замінять сімейні лікарі. Але цього наразі не сталося. Відтак, знову довелося набирати студентів на факультет “Педіатрія”.

Хоча, як запевнюють у Міністерстві охорони здоров’я України, вищі навчальні заклади навчили достатньо лікарів-педіатрів. А те, що вони не вельми прагнуть працювати за своїм призначенням, то інша проблема.

Говорить заступник начальника відділу освіти і науки міністерства Тарас Бойчук.

Тарас Бойчук: На сьогоднішній день випускається відповідно до потреб.

Інша справа, що велика кількість людей, що закінчують цей факультет за контрактним замовленням, не йдуть працювати туди, де є дефіцит лікарів-педіатрів: у сільську місцевість, в поліклініки.

А бюджетне, державне замовлення на лікарів ми пропонували збільшити майже вдвічі, щоби вирівняти цю ситуацію, але Мінекономіки нам не погодило.

Інша проблема полягає в тому, що ті лікарі, які навчалися в інтернатурі, наприклад, по спеціальності “Педіатрія”, повинні їхати потім за державним розподілом, але частина з них просто не доїжджає до місця роботи.

Ірина Біла: “Міністерство намагається контролювати працевлаштування випускників медичних вузів за призначенням, але змусити працювати людей за мізерну зарплату все ж не в змозі,” - каже Тарас Бойчук.

Тарас Бойчук: Це єдине міністерство, яке зберегло в своїй структурі державний розподіл і практикує його, але все рівно, навіть якщо людина поїхала за направленням, відпрацювала там необхідний термін, вони потім звільняються з роботи, не працюють, їдуть в міста.

Розумієте, людину не можна змусити працювати там, де вона не хоче. Тут повинна бути розроблена тільки чітка система мотивації. Якщо в село людина не їде працювати, то, значить, там повинен бути якийсь стимул, в першу чергу матеріальний.

Ірина Біла: Не так давно Гіларі Клінтон, яка намагалася реформувати медичну галузь США, сказала: “Лікарі у нас хороші, тоді як система охорони здоров’я навпаки”.

Навряд в Україні гірші лікарі, хоча й працюють вони за зарплати, котрі не дозволяють їм утримувати навіть власні родини. Відтак навряд чи варто сподіватися, що клятву Гіппократа вони виконуватимуть безоплатною працею. Хоча хворим дітям цього не поясниш.