Вільні економічні зони: перспективи розвитку.

Сергій Собуцький Київ, 21 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Уряд Віктора Януковича наполягає на відновленні діяльності вільних економічних зон. Опозиція проти. Одні говорять про серйозне поліпшення інвестиційної привабливості країни, інші — про численні зловживання, які існували в цих зонах. Дискусія набула кульмінації у зв’язку з обговоренням параметрів бюджету наступного року.

Уряд Віктора Януковича намагатиметься відновити діяльність вільних економічних зон без тих численних негативних явищ, які були з ними пов’язані, заявляють у міністерстві економіки. Цьому, на переконання урядовців, сприятиме нещодавня ратифікація Україною Кіотської конвенції 1990 року. Конвенція передбачає спрощення і гармонізацію митних процедур; відтепер експортно-імпортна діяльність держави відбуватиметься лише за нормами Світової організації торгівлі.

Заступник міністра економіки Людмила Мусіна в інтерв’ю Радіо Свобода каже, що це унеможливить численні зловживання, які коїлися у вільних економічних зонах: «Якщо ви завозите якісь комплектуючі у спеціальну митну зону, виробляєте якийсь товар і потім його експортуєте, то, відповідно, допоки ви в цьому режимі працюєте, ви не сплачуєте ПДВ і мито. Але якщо ви виходите з цього режиму і захочете продавати ці товари на території України, тоді по повній програмі сплачуєте всі податки. Жодної лазівки щоб не було».

Кабмін пропонує також жорстко регламентувати діяльність підприємств, що працюють у вільних економічних зонах — рішення про надання преференцій ухвалюватиме урядова комісія.

Пропозиції уряду не досконалі, вважають експерти

Натомість заступник директора Інституту реформ Юрій Змій в інтерв’ю Радіо Свобода зазначає, що над системою пільг в українській економіці ще слід попрацювати, адже від неї залежить рівень економічної конкуренції в державі: «Сприяти залученню інвестицій, звичайно, треба, але потрібно розробляти комплексні бюджетні програми здешевлення кредитів, потрібне цільове фінансування інноваційних підприємств. Але надавати пільги конкретним підприємствам, прив’язуючи їх до територій — цього робити не потрібно. Оскільки тоді працює чітке правило: якщо комусь створюються умови вигідніші, ніж іншому, то тоді викривляється економічна конкуренція».

Директор Міжнародного інституту приватизації та інвестицій Олександр Рябченко переконаний, що остаточно побороти зловживання у діяльності ВЕЗ можна за участі громадськості: «Не урядова комісія повинна контролювати, принаймні це не може бути єдиний контролер діяльності адміністрації ВЕЗ і всіх операцій, які там проходять. Має бути створена громадська комісія. Представники громадськості з неурядових організацій обов’язково повинні бути включені у ту комісію, яка буде знати все, що там відбувається».

Наразі у Міністерстві економіки працюють над проектом нового закону про вільні економічні зони.