Дотримання прав споживачів: європейський досвід, який потрібен Україні.

Сергій Собуцький Київ, 28 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Cпоживач, згідно з українським законодавством, є повноправним учасником ринкових відносин. Його побажання щодо якості товарів та послуг мають постійно враховуватись виробниками. Втім, як зазначають оглядачі, більшість споживачів в Україні не знають своїх прав та чинних механізмів їх захисту.
Закон України «Про захист прав споживачів» діє з травня 1991 року. Проте, на думку експертів, пріоритети, закладені в ньому, не стали пріоритетами держави. Багато виробників та продавців абсолютно безкарно поширюють неповну, а іноді і відверто неправильну інформацію про власні товари та послуги.

Шкодить здоров´ю? Ну і що?

Споживачі, зазначають оглядачі, не поспішають захищати власні права. Експерт Клавдія Максименко переконана в необхідності проведення широкої інформаційної кампанії, яка б активізувала споживачів на відстоювання своїх прав: «Вплив на активну участь у суспільному житті громадян України впливає і на розвиток демократії, тому що демократія – це двостороння вулиця. Якщо не відбуваються вимоги з боку населення щодо певних послуг від держави, то такі послуги, навіть якщо держава від початку готова була їх надавати, або поступово відімруть, або починають надаватись на неналежному рівні».

Потрібна активна громадська позиція

Досягнення європейських стандартів життя та споживання значною мірою якраз базується на активній громадській позиції споживачів. Саме завдяки їхній ініціативі на Заході широко представлені лабораторії незалежного тестування, які дозволяють всім охочим контролювати якість товарів та послуг. В Україні, за словами експертів, незалежне тестування фактично не представлене. Нинішнє ж державне тестування використовується швидше як механізм контролю за бізнесом. А це, в свою чергу, сприяє поширенню негативного ставлення бізнесу до механізмів захисту споживачів. Тим не менше, експерт Наталія Бородачова прогнозує, що незабаром ситуація в Україні змінюватиметься на краще і пов´язує це з новою редакцією Закону «Про захист прав споживачів», яка почала діяти у нинішньому році: “Послуги, які надають державні структури, з часом будуть вдосконалюватись і змінюватись на краще, адаптуватись до тих стандартів, що діють у ЄС, бо ще багато в чому вони залишаються застарілими”.

В Україні буде незалежне тестування?

Посиленню впливу громадянського суспільства на економічне життя держави сприятиме і проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Спільнота споживачів та громадські об’єднання», який зараз здійснюється в Україні. Серед головних завдань проекту поширення в Україні європейського та світового досвіду незалежного тестування, розширення доступу громадян до інформації про права споживачів, сприяння доступу до правосуддя у випадку конфліктних ситуацій.