Останні дні народних депутатів. Перед канікулами

Тетяна Ярмощук Київ, 9 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні народні депутати зберуться на останню у нинішній сесії погоджувальну раду. Що і як планують зробити парламентарі за цей період? Чим вони займатимуться насамперед і чого зробити вже не встигнуть?
Урегулювання непорозумінь між Кабінетом Міністрів та Секретаріатом Президента — це, на думку регіонала Тараса Чорновола, є програмою-максимум парламентарів цього тижня.

«Непорозуміння, які виникають між Секретаріатом Президента та Кабінетом Міністрів, треба долати якомога швидше. Зрозуміло, що цей закон буде ветований і час на вето вже десь вичерпаний, то, найімовірніше, у Верховній Раді цього тижня буде основним пунктом Закон „Про Кабінет Міністрів“, де розроблятиметься питання не стільки подолання вето, бо це дуже малоймовірно, а вироблення компромісних рішень. Інші питання, які, як правило, виносять на цей післяріздвяний тиждень, ніколи не є достатньо суттєвими, вони мають, як правило, економічний, не політичний характер. У нас плануються деякі дрібні зміни з оподаткування, деякі питання економічного характеру», — сказав Тарас Чорновіл Радіо Свобода.

Свій законопроект ближче до тіла

Верховна Рада цього тижня мала б розглянути низку питань, які законодавство кваліфікує, як першочергові, каже нашоукраїнець Борис Безпалий, і додає, що хотів би, щоб парламентарі дійшли і до законопроекту щодо обмеження реклами алкоголю та тютюну, автором якого він є.

«Це ратифікація міжнародних угод і ті законопроекти, які визначені Президентом як невідкладні і урядом як першочергові. Є ще законопроекти, які впливають на бюджети, їх теж треба пришвидшувати і ухвалювати у першому півріччі. Тому що вони не будуть враховані у бюджеті на наступний рік. Ну, а з моїх законодавчих ініціатив мені дуже близький закон, і я вважаю, що його потрібно встигнути (розглянути) — це щодо обмеження реклами алкоголю і тютюнових виробів», — зазначив Борис Безпалий Радіо Свобода.

А БЮТ — про тарифи й енергетичну безпеку

Блок Юлії Тимошенко вже традиційно наполягає, що парламент має повернутися до тарифів на житлово-комунальні послуги та питання енергетичної безпеки.

Олег Білорус в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «Опозиція все-таки виконала свою роль. Ми не дали в три-чотири рази збільшити тарифи, але вони збільшені у Києві і в інших містах у 2,5 рази. До питання про тарифи потрібно повертатися знову і знову. До питання про ціну на газ, тобто про енергетичну безпеку України, теж треба повертатися парламентові».

Окрім цього, бютівці сподіваються, що цього тижня Верховна Рада знову повернеться до законопроекту про опозицію.