Я не маю «чарівної палички» для вирішення заморожених конфліктів, попереджає новий голова ОБСЄ Міґуель Анґел Моратінос.

Зиновій Фрис Слухати: Прага, 12 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міністр закордонних справ Іспанії Міґуель Анґел Моратінос, котрий перебрав повноваження голови Організації з безпеки та співпраці в Європі у брюссельського колеги, перший виступ у Відні присвятив головним завданням цієї міжнародної організації на нинішній рік. Серед них – боротьба з тероризмом, збереження присутності в Косові, який прагне незалежності, раціональне використання ресурсів землі та води, особливо в Центральній Азії.
Голова ОБСЄ Міґуель Анґел Моратінос
Пан Мартінос також домагатиметься збереження єдності ОБСЄ, яка стала свідком непоодиноких суперечок між державами-членами цієї організації. Пріоритетом головування Іспанії, як і її попередника, залишатиметься розв’язання заморожених конфліктів на теренах СНД.

Оглядачі звертають увагу на те, що перший виступ нового голови ОБСЄ був обережним і прагматичним. І не дивно. Організація, до складу якої входять європейські країни, країни колишнього Радянського Союзу, а також Сполучені Штати і Канада (всього 56 країн), переживає кризу. Прикладів чимало. Це і торговельно-енергетичні суперечки з сусідами, шпигунський російсько-грузинський скандал з подальшою депортацією грузинів з Росії, економічними санкціями і обопільною войовничою риторикою. Останнім часом ударами обмінялися Москва і Мінськ щодо ціни за газ.

Потрібно зміцнювати єдність країн-членів ОБСЄ

У Відні голова ОБСЄ Міґуель Моратінос сказав кореспонденту Радіо Свобода, що він намагатиметься посилити єдність країн-учасників організації. «Ми втратили те, що я називаю «духом сім’ї», — шкодує пан Моратінос і висловлює упевненість, що цей дух вдасться відновити.

Втім, продовжує Міґуель Моратінос, хоча члени ОБСЄ поділяють спільні цінності, вони, однак, відрізняються один від одного. І якраз ці відмінності складають основу нестабільності, якщо говорити, приміром, про заморожені конфлікти в країнах СНД.

Заморожені конфлікти – постійний фактор нестабільності

Попередник пана Моратіноса, Карел де Гухт, упродовж 2006 року основну увагу приділяв саме вирішенню конфліктів у Придністров’ї, Абхазії, Південній Осетії та Нагірному Карабасі. Очікування були великими, особливо щодо вирішення відносин між Вірменією та Азербайджаном у контексті Нагірного Карабаху. Президенти і міністри закордонних справ обох країн неодноразово зустрічалися, йшли розмови про рамкову мирну угоду. Однак остаточний результат виявився іншим.

2007-й приймає сумну естафету заморожених конфліктів

Всі ці проблеми, вважає голова ОБСЄ, не втратять актуальності і в новому році. Однак, каже Моратінос, і він не має тієї «чарівної палички», що одразу може вирішити згадану проблему: «Заморожені конфлікти є, звичайно, все ще пріоритетними для іспанського головування. Але я хочу дуже чітко заявити: ми є дуже прагматичними, ми не хочемо роздавати великих сподівань. Ми будемо дуже серйозним посередником, але ми не хочемо створювати враження, що головування Іспанії зможе вирішити всі ці довготривалі заморожені конфлікти».