Головою Європарламенту став німецький консерватор

Наталія Вікуліна Страсбург-Брюссель, 17 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ганс-Ґерт Поттерінг отримав переконливу перемогу на виборах голови Європарламенту – за цього німецького політика проголосувало 65% присутніх у залі європарламентаріїв. Таким чином одну з європейських інституцій очолить близький союзник канцлера Німеччини Ангели Меркель, що ще збільшить вплив Берліна, який до того ж головує в Євросоюзі в найближчі півроку.
Поттерінг є досить відомим євродепутатом – він став членом Європарламенту ще 28 років тому, а останні сім років очолював найбільшу у Європарламенті фракцію християнських демократів і європейських демократів. Європейські газети не сумнівалися в перемозі Поттерінга на виборах голови Європарламенту, так воно і вийшло – німецький консерватор набрав більшість голосів уже в першому турі, перемігши таким чином трьох конкурентів – депутатів від Італії, Данії і Франції.

Одразу після обрання новий голова Європарламенту заявив, що віддаватиме всі свої сили діяльності для громадян Євросоюзу, служитиме демократії і парламентаризму: “Я хочу зробити свій внесок у розвиток демократичного, сильного і дієздатного Євросоюзу, сприяти інтересам Євросоюзу у Європі і світі”.

Поттеррінг прихильних розширення Євросоюзу

Він серед іншого є співавтором резолюції Європарламенту щодо 60 річниці від закінчення Другої Світової війни, резолюції про пам’ять жертв Голокосту, антисемітизму і расизму та резолюції про 50 річницю революції в Угорщині. Ганс-Ґерт Поттерінг виступав з трибуни Європарламенту з нагоди 20 річниці Чорнобильської катастрофи – він тоді нагадав про відповідальність тих осіб у Радянському Союзі, які зі зневагою ставилися до людей із постраждалих від аварії у Чорнобилі регіонів.

Вихований в консервативному дусі, виходець із Західної Німеччини Поттерінг присвятив багато уваги розширенню Євросоюзу. Він також виступає за більший діалог з мусульманськими і арабськими країнами. “Ми повинні зробити зусилля, і я хочу зробити свій внесок за допомогою і за згоди всього Європарламенту: просуватися вперед і посилити діалог з арабським і мусульманським світом, і не тільки з офіційними представниками сусідніх арабських і мусульманських країн, але і, по можливості, з громадянським суспільством”,– заявив новий керівник Європарламенту.

Поттерінг замінив на цій посаді іспанського соціаліста Йосепа Борреля і залишатиметься головою Європарламенту до наступних виборів навесні 2009 року.