Сербія обирає новий парламент.

Михайло Рамач Белград, 14 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) У Сербії 21 січня мають відбутися парламентські вибори. Своїх кандидатiв на 250 депутатських мiсць висунули 20 партій і коаліцій. Право голосу має 6,5 мільйонів виборців. Результат виборів покаже, який шлях Сербія обрала на шляху до євроінтеграції – прискорений чи сповільнений.
Сербія – Прем’єр-міністр Воїслав Коштуница (л) та Президент Борис Тадич (п) на парламентському засіданні.
Агітаційний виборчий плакат Воїслава
Коштуници на АЗС у сербському селі
Гуштеріца. 18 січня 2007 р.
(© epa)
Це першi парламентськi вибори в Сербiї пiсля розвалу державного об’єднання з Чорногорiєю. Передвиборча кампанiя розпочалася ще в листопадi. Всi кандидати пропонують краще життя, стабiльну економiку, новi робочi мiсця, надання пiльг бідним та пенсiонерам.

Демократи — за Європу, націоналісти — за себе

Партiї демократичного блоку, двi найбiльшi, які очолюють президент Борис Тадич та прем’єр-мiнiстр Воїслав Коштуница, виступають за подальшу перебудову економiки й поглиблення зв’язкiв з країнами Захiдної Європи.

Ультранацiоналiстична Радикальна партiя, навпаки, стверджує, що Захiд прагне поглинути Сербiю, країна повинна спиратися на власнi сили. Згiдно з опитуваннями громадської думки, саме згаданi три партiї здобудуть понад 60 вiдсоткiв голосiв.

Вибори проходитимуть пропорцiйно. Експерти вважають, що крiм провідних трьох партiй, ще одна-дві малі партії можуть увійти до парламенту, а також представники нацiональних меншин – угорцiв, боснiйцiв та, ймовiрно, албанцiв.

Передвиборча кампанія закінчується 18 січня опівночі. 8,500 виборчих дiльниць будуть вiдкритi в недiлю вiд сьомої ранку до восьмої години вечора.