Німецький політолог Александр Рар: «Кваснєвський поводився з Януковичем у Давосі так, ніби вони найкращі друзі».

Мар’яна Драч Слухати: Прага, 26 січня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Український прем’єр заявляє, що ані уряд, ані парламент не мають наміру обмежувати повноваження президента. Про це говорив Віктор Янукович у виступі на обіді, який у рамках засідання Всесвітнього економічного форуму у Давосі організував у п’ятницю український підприємець Віктор Пінчук. Янукович також закликав інвесторів вкладати гроші в Україну та запевняв, що на берегах Дніпра зміцнюється правова система.
Віктор Янукович на Всесвітньому економічному форумі у Давосі. 26 січня 2007 р.
У дискусії, присвяченій розвиткові України, взяли участь західні політики, серед яких президент Латвії Вайра Віке-Фрейберґа, колишній міністр економіки Франції Домінік Стросс-Кан та колишній президент США Білл Клінтон (було його телезвернення). Був там і політолог Александр Рар із Товариства зовнішньої політики Німеччини. Він розповів Радіо Свобода про свої враження.

Р. С.: Як сприймали Віктора Януковича у Давосі?

А. Р.: Перша реакція позитивна. Позитивним було вже те, що у своєму зверненні до форуму колишній президент США Білл Клінтон особисто дякував Януковичеві за те, що він прийшов. Колишній президент Польщі Кваснєвський, який під час Помаранчевої революції ще, так би мовити, воював з Януковичем, зараз поводився з ним, ніби вони найкращі друзі.

Гадаю, що Захід уже орієнтується на Януковича, розуміє, що він надовго і що він надає українській політиці в її нинішній ситуації стабільність. Тому з ним готові говорити і так сприймають те, що він тут сказав.

Р. С.: А як розгорталася дискусія щодо зовнішньополітичного курсу України?

А. Р.: Було дуже багато суперечок стосовно того, чи варто Україні вступати лише до Європейського Союзу. Янукович говорив, що він хоче проводити нову політику, яка буде більш збалансованою між Росією і ЄС.

І тут президент Латвії і президент Кваснєвський та інші учасники закликали Януковича все-таки залучити Україну і до НАТО, щоб таким чином зміцнити Європу. Але Янукович дав чітко зрозуміти, що більшість населення України сьогодні різко проти вступу до НАТО. При цьому він не виключає, що колись громадська думка в Україні може змінитися.

Р. С.: Український прем’єр у Давосі зробив прогноз, що Україна стане членом СОТ до липня. Оскільки вже було багато прогнозів, які не справдилися, то чи це дійсно реальна дата?

А. Р.: Гадаю, що вступ України до СОТ — це вже вирішене питання, і на цьому такий наголос уже не роблять, як іще роки два тому. У найближчі тижні Янукович збирається представляти нову економічну програму, зокрема, пані Меркель під час візиту до Берліна у березні.

Гадаю, це означатиме, що прем’єр і президент шукають спільні підходи до співпраці з Європейським Союзом і десь, можливо, вже знайшли спільну мову. Всім друзям України тут хочеться вірити, що після того, як в економічній площині в Україні почалися позитивні зрушення, то і політична ситуація також утихомириться.

Р. С.: Поки вона не втихомирилася, хто в Україні сьогодні має найбільше повноважень, на Вашу думку, і чи варто це змінювати?

А. Р.: Мушу сказати, що на очах громадськості останні місяці відбувався, так би мовити, стриптиз українського президента. Може здаватися, що на ньому мало що ще лишилося, а його одежу, якщо можна так образно висловитися, з великим задоволенням приміряє на себе прем’єр за допомогою парламенту. Тут відповідь однозначна, де сьогодні є повноваження.

Але я думаю, і це показала давоська зустріч, що десь цьому треба покласти край. Все-таки в Україні створена політична система, і її не можна щоразу змінювати, кожні два роки переписувати Конституцію.

Гадаю, що політичні сили це усвідомлюють, і якийсь баланс сил нарешті в 2007 році буде відновлений. Якщо цього не станеться, то Україні буде дуже важко рухатися в бік Європи, ставати більш економічно незалежною від Росії, знаходити інвесторів і вести збалансовану політику між Заходом і Росією.

Матеріали до теми:

• Чотири дні Давосу зекономлять 4 місяці ділових поїздок по світу. • Європейська преса про форум у Давосі, проблеми безпритульних у Франції та студентські квоти в Австрії. • «Європейський канцлер» Анґела Меркель має для світу багато ідей. • У Давосі розпочинається Світовий економічний форум.