Підвищені тарифи та готовність мешканців сплачувати за ними: де золота середина, яка врятує ЖКГ?

           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.
Ведуча: Галина Трохова
Гості Свободи: мер Львова Андрій Садовий, мер Херсона Володимир Сальдо, депутат Київради Володимир Філіпов (Партія Регіонів).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Без суттєвих проблем для сімейного бюджету за новими тарифами зможуть платити 5,5% українців. Дві третини зможуть платити, але їм буде важко. 23% платити за новими тарифами не зможуть.

Опитування провів Центр імені Разумкова з 2-го по 9-те лютого 2007 року.

Усього було опитано 2 011 респондентів від 18 років в усіх регіонах України.

Теоретична похибка не перевищує 2,3%.

У грудні 2006 року борг населення за спожиті житлово-комунальні послуги збільшився на 5,2% або на 353 мільйони гривень і склав 7 мільярдів 178 мільйонів гривень.
Галина Трохова: Це інформація для роздумів.

Шановні гості, що ви як мери міст, як депутат Київради робите, коли не платять за комунальні послуги?

Пане Садовий, почнемо з Вас і зі статистики. У Львові 4 % мешканців платять за новими тарифами, 70 % продовжують розраховуватися за старими.


Володимир Садовий: Ця інформація не цілком відповідає дійсності. В грудні місяці у нас проплата була 67%. Так що це є достатньо висока проплата по Україні.

Дійсно, є категорія населення, яка не платить. По субсидіях. Збільшилося в 2 рази людей, які звернулися за субсидіями.

Я, чесно кажучи, тут не стільки говорив би про міста, тому що міста, на мою думку, максимально витримали весь цей удар.

Я хотів би почути взагалі, що наша держава планує робити з даною ситуацією, тому що є дві дуже серйозні складові.

Перша складова. Ніде в історії світу не було таких різких одномоментних підняттів цін на енергоносії.

А друга річ, що у зв’язку з тим, що люди не платять, певний відсоток, автоматично виникає борг теплопостачальних організацій за газ. Я просто хвилююся, що, наприклад, в травні чи в червні “Газ України” буде виставляти борги і може почати процес банкрутства теплопостачальних організацій.

Можливо, таким чином хтось хоче знищити взагалі систему місцевого самоврядування впливу на теплопостачання і забрати собі. Це є дуже серйозне питання.

У столиці від влади неодноразово лунали заяви на кшталт: не будете платити – заберемо майно, не будете платити – відпрацьовуватимете борг двірником чи сантехніком (це сказав Анатолій Голубченко), багаті платитимуть більше, бідні менше і менше (це сказав мер Леонід Черновецький).

Пане Філіпов, наскільки такі погрози реальні і законні?


Володимир Філіпов: Я думаю, що це більш емоційні вислови, оскільки ніхто нікого не зможе змусити працювати двірником чи забирати майно.

Виключно в рамках чинного законодавства може йти якесь стягнення боргів з населення, які накопичуються. Це стосується в першу чергу таких “хронічних” неплатників, про яких ми будемо точно знати, що вони в змозі виплачувати ці тарифи.

Галина Трохова: Яким чином? Вони подаватимуть декларацію прибутків?

Володимир Філіпов: Через декларації – це один шлях. Інший шлях – це є спеціальні комісії, які створені при ЖЕКах, які на сьогоднішній день перевіряють платоспроможність в тих чи інших квартирах.

Галина Трохова: Яким чином можна перевірити платоспроможність по квартирах?

Володимир Філіпов: В Києві є будинки, в яких люди, придбавши квартиру, апріорі в змозі виплачувати будь-які тарифи.

Який відсоток киян на сьогодні розрахувався за новими тарифами?

Володимир Філіпов: Точну цифру не можу сказати, оскільки у нас пройшли зміни в тарифах: вони були підняті в 3,4 рази, а зараз...

Галина Трохова: В січні місяці остання ціна?

Володимир Філіпов: В січні місяці? В 1,9 разів. А проплата? Я точною цифрою не володію. Наскільки мені відомо, щось близько 50% платежів в січні місяці зросли.

Пане Сальдо, Ви як мер Херсона які методи використовуєте, аби люди активніше йшли до банку з платіжками?

Володимир Сальдо: Перш за все я хочу сказати, що в Херсоні, як говорив і мій колега, мер Львова, відсоток сплати за комунальні послуги набагато вищий, ніж ті цифри, про які ви говорили...

Галина Трохова: Це не я. Це Центр Разумкова, який провів дослідження по всій Україні.

Володимир Сальдо: Є офіційні дані. Дослідження – це неофіційні дані. Офіційні дані говорять про те, що сплата за комунальні послуги, наприклад, за утримання будинків і прибудинкових територій перевищує 65-68% за останній місяць. У січні вона зменшується у зв’язку з тривалими святами. А сплата за теплоносії, водопостачання і відведення каналізаційних стоків сягає близько 90%.

Галина Трохова: Добре. А що робити з тими 10% або 40%, які не платять?

Володимир Сальдо: Перш за все треба пояснювати людям (і це робиться), з чого відверто складається тариф на ці послуги. І, знаєте, більша частина мешканців розуміють, що складові, які входять до тарифу, якщо це теплопостачання, то це газ і електрична енергія, а якщо це водопостачання і водовідведення, то це електрична енергія, так ось, ці складові суттєво збільшилися в минулому році, і люди це розуміють, люди розуміють, що треба сплачувати за ті послуги, які отримали.

Галина Трохова: Шановні гості, ви як представники влади найближчої фактично до людей не можете не розуміти, що якщо зобов’язати людей платити космічні суми за опалення, за воду, квартплату, то виплати будуть нульовими. З іншого боку, з комунальними підприємствами слід розраховуватися і бажано займатися модернізацією.

Які ви бачите реальні механізми виходу з якісно-цінової ділеми?


Володимир Садовий: У першу чергу – це модернізація наших систем теплопостачання, надання кращих послуг по обслуговуванню будинку, кращу якість за воду, бо люди готові платити більше, але вони хочуть мати якість. І це ми повинні зробити.

Потім друга складова. Треба персоніфіковано підходити до людей. Є дійсно люди, які не мають можливості заплатити, їм треба помагати. А от ті, хто не хочуть принципово, але мають достатній дохід, то з такими треба боротися. І робота у нас ведеться. Коли є рішення суду, виконавча служба приходить, описує майно, забирає відеомагнітофони, забирають телевізори, і воно моментально дає свій ефект – люди зразу ж проплачують.

Галина Трохова: Пане Сальдо, у Вас є на цей рік якийсь прогноз чи плани щодо модернізації ЖКГ?

Володимир Сальдо: Є. Ми в цьому році плануємо сконцентрувати зусилля і працювати, розуміючи, що все зразу не зробиш, то треба вибрати пріоритети. І пріоритети ці вже визначені. Вони визначені в напрямку серйозного підходу і збільшення обсягів робіт по модернізації й заміні теплових мереж і устаткування на теплопостачальних підприємствах, збільшення зусиль і модернізація та ремонт ліфтового господарства, яке вкрай зношене і вже має набагато перебільшений ресурс експлуатації, і збільшення ресурсів на ремонт інженерних мереж, які забезпечують місто електричним струмом, газопостачанням, водопостачанням і водовідведенням, плюс житловий фонд.

Це ці пріоритетні напрямки, на яких цього року все більше і більше буде зосереджуватися міська рада.

Я все ж таки хочу відзначити, що в цьому році ми маємо серйозну підтримку у вигляді субвенцій з Держбюджету.

Якщо говорити, який все ж таки вихід, і де треба очікувати... або не очікувати, а робити все, щоб був результат, то він в зосередженні зусиль по різкому збільшенню фінансування ЖКГ як за рахунок дисциплінованої оплати за надані послуги, так і за рахунок залучення інвестицій з боку бюджету і залучення інвестицій з боку комерційний структур.

Але тут треба думати над тим, щоб зробити привабливою цю сферу. Ось коли вона буде приваблива, тоді ми не будемо говорити, звідки залучати кошти.

Галина Трохова: Пане Філіпов, Ви знаєте, як зробити цю сферу привабливою? Чим Ви можете похвалитися регіонам як представник київської влади?

Володимир Філіпов: На сьогоднішній день ця проблема обговорюється вже не перший день, не перший рік. Але виходу реального поки що ще ніхто не запропонував.

Втім, проблема ще полягає у тому, що житлово-комунальні служби міські мають монополію на надання цих послуг. Можливо, якщо допустити сюди комерційні структури, які за ті ж гроші зможуть надавати якісніші послуги... чи на зміну ЖЕКам, які в принципі застарілі сьогодні, мають прийти інші структури, які зможуть ефективніше, якісніше працювати.

Галина Трохова: Ми говоримо про роздержавлення ЖЕКів, так?

Володимир Філіпов: Так, до певної міри так, тому що якщо ситуація буде залишатися такою, як є, то, я думаю, таких коштів, які б могли зрушити її з місця різко, як хочеться людям, найближчим часом навряд чи вдасться залучити якраз за рахунок Держбюджету чи місцевих бюджетів.

Чи не здається вам, що варто на законодавчому рівні встановити обмеження щодо швидкості зміни плати за комунальні послуги?

Наведу просто один приклад. В Польщі за один раз не більше, ніж на 3 % і не частіше, ніж раз на 6 місяців.


Володимир Садовий: Однозначно, я хотів би, щоб це робили не ми, а це держава не піднімала ціну на енергоносії, так як це вона робить на 100% і на 200%. Якщо б це держава робила поступово, тоді б було нормально, а також місцеве самоврядування не зазнавало б такого шоку, який воно має зараз.

Володимир Сальдо: Я вважаю, що, як і в багатьох державах (ми знаємо досвід багатьох держав), зміну тарифів повинен робити той, хто має право на зміну основних складових тарифів житлово-комунальних послуг, тобто це повинні бути державні централізовані органи, вони повинні це робити прозоро і не втягувати в це питання місцеве самоврядування.

Володимир Філіпов: Безумовно, це ідея хороша. В деяких європейських країнах навіть зміна в тарифах прив’язана до рівня інфляції. Там воно просто поступово, плавно змінюється, як іде рівень інфляції. В нас це також треба робити, до цього треба приходити, але тоді, коли тарифи будуть приведені в повну економічну відповідність.

Галина Трохова: Шановні мери і шановний депутат, ви можете пообіцяти, що в цьому році підвищення тарифів у ваших містах більше не буде?

Володимир Садовий: Дякую за Ваше запитання.

Знаєте, обіцяти – це дуже легка справа. Головне, як потім виконувати ці обіцянки.

Я буду робити все можливе, щоби переконувати всіх членів уряду, щоб вони не знущалися над українським народом і не піднімали ціну на енергоносії.

Володимир Сальдо: Якщо будуть стабільними ціни на основні складові (енергоносії, зарплату), то можна говорити про те, що тарифи будуть залишатися стабільними.

Володимир Філіпов: Я як депутат можу робити все, що від мене залежить для того, щоб тарифи не піднімалися.

Галина Трохова: Каральні заходи будуть застосовуватися до боржників?

Володимир Садовий: Я думаю, що повинні бути такі заходи, від яких би отримувачі послуг несли відповідальність як перед тим, хто надає послуги, так і перед своїми сусідами, тому що якщо не сплачує один, то він дуже серйозно впливає на якість життя свого сусіда.

Володимир Сальдо: Я би не казав про каральні заходи. Я б казав про справедливі.

Ще раз нагадую, що якщо в магазині купили, наприклад, кілограм муки, то якщо ви не заплатите, то вас заарештують, тому що ви її хочете вкрасти.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)