Соціальне житло у Дніпропетровську: ризики і перспективи.

Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 20 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську цього року розпочинають будувати соціальне житло. Чотирирічну програму ухвалили депутати міськради. У тому, що її зможуть реалізувати, сумніваються навіть ті, хто її розробляв.
У Дніпропетровському міськвиконкомі підрахували — тільки 1,5-2 відсотки родин у місті з тих, що стоять у «пільговій» черзі на отримання квартир, можуть самі поліпшити свої житлові умови. Молоді сім’ї, непрацездатні, самотні матері – практично не здатні власним коштом придбати помешкання, тим більше, що вартість житла постійно зростає — від 20 до 60% на рік.

Програму «Соціальне житло» почнуть реалізовувати не раніше другого півріччя — перші півроку, за задумом влади, підуть на підготовку — щоб розробити нормативну базу і знайти гроші. Джерелами фінансування визначили бюджетні кошти, гранти міжнародних організацій та доброчинні внески, але більше сподіваються на інвесторів.

Нестача землі

За півроку обіцяють розпочати зводити будинки і розподіляти в них квартири згідно з чергою. У місті не вистачає землі для зведення будівель, тому ділянки для майбутніх «соціальних» будинків довелося зарезервовувати — каже заступник міського голови Дніпропетровська Олександр Афанасьєв: «Є перспективні зарезервовані земельні ділянки, на яких ми плануємо будівництво власними силами міськвиконкому. Якщо у бюджеті будуть кошти на будівництво соціального житла, у на є фахівці, управління будівництва міськвиконкому може взятися за вирішення цієї проблеми власними силами. Якщо ж грошей не вистачатиме — залучатимемо інвесторів».

Одну четверту – безкоштовно, а решту – за пільговими цінами

За один рік планують здавати по двісті двокімнатних квартир. Одинокі батьки, молоді сім’ї та інваліди отримувати їх у користування будуть безкоштовно, а ті з пільговиків, хто захочуть купити такі квартири, платитимуть за них не більше від собівартості. Наразі одну четверту частину від збудованого планують надавати безкоштовно, решту продаватимуть за, як зазначають, доступними цінами. Якими самими — не кажуть.

Розташують соціальне житло на віддалених житлових масивах Лівого та Правого берегу. А центр розглядають як основний майданчик для спорудження елітних будівель.

Ті, хто розробляв програму, вже бачать низку перешкод для реалізації проекту. Передусім — терміни.

Олександр Афанасьєв: «Програма створена для того, щоб вирішувати питання будівництва соціального житла у місті. Єдиний нюанс — те, що вона нереальна за термінами. Закладені строки — 2007-2010 роки. Не всі поправки враховані. Наша пропозиція була — як мінімум до 2015-го. Треба дивитись на життя реально — за 3 роки ми ніяк не вирішимо цю проблему».

Продажем великих квартир гаситимуть борги

До щойно ухваленої програми вже почали вносити нові пропозиції. Голова міської громадської організації «Громадянська дія» Дмитро Скобликов пропонує доповнити перелік пільговиків, яким надаватимуть квартири у соціальних будинках, малозабезпеченими людьми, які не здатні утримувати свої нинішні чотири- і трикімнатні квартири. Пан Скобликов каже, що таким людям можна було б надавати соціальне житло, а їхні квартири продавати і тими грішми гасити їхні комунальні борги.

Дмитро Скобликов: «Це необхідно. Наразі ми з одного суспільства — соціалістичного — трансформуємось в інше, важко сказати в яке. В таку епоху змін багатоквартирне житло треба утримувати і доглядати. На мій погляд, крім тих категорій, які перераховані, в соціальних будинках треба пропонувати квартири людям, які зараз не можуть утримувати своє житлове приміщення».

Частина «соціальних» будинків, які надаватимуть пільговикам тільки у користування, кажуть розробники програми, залишатимуться у власності міста. Теоретично — людина, коли її матеріальні статки зростуть — матиме виїхати із «соціальної» квартири і винаймати собі інше помешкання. Наразі фахівці вже міркують над тим, як можна це буде реалізувати на практиці: не виселяти ж таких людей у судовому порядку, як обумовлено це у проекті Закону «Про житловий фонд соціального призначення».

Із майже 80 тис. родин і самотніх людей, які стоять у квартирній черзі на Дніпропетровщині, дві третини чекають вже понад 10 років. Кожен четвертий з них — має право на першочергове отримання житла.