Канцлер Німеччини Ангела Меркель перебуває з візитом у Варшаві

Під час дводенного перебування німецького канцлера у Польщі заплановані офіційні зустрічі з польським прем''єром Ярославом Качинським і президентом Лехом Качинським. У суботу відбудеться неформальна зустріч з польським президентом на його дачі в місті Юрата, поблизу морського Гданська.
Ангела Меркель.


Єва Поштар з Варшави передає:

"Під час дводенного перебування німецького канцлера у Польщі заплановані офіційні зустрічі з польським прем''єром Ярославом Качинським і президентом Лехом Качинським.

У суботу відбудеться неформальна зустріч з польським президентом на його дачі в місті Юрата, поблизу морського Гданська.

Основні теми переговорів – доля Євроконституції, заборона експорту до Росії польських харчових продуктів, Північний газопровід, ПРО.

Налагодження ділових відносин з Польщею є пріоритетом для Німеччини, яка головує в ЄС у цьому півріччі. Без підтримки Польщі, найсильнішого нового члена ЄС, неможливо вирішувати майбутнє Євросоюзу, вважають коментатори.

Нинішній період польсько-німецьких взаємин є непростим. Польща висловлює на адресу Німеччини претензії з приводу, зокрема, побудови морського газопроводу, різко відкидає домагання товариств німецьких земляцтв у справі польських компенсацій за німецьке майно, що залишилось на польській території після Другої війни.

Німецькі політики, натомість, закидають Польщі національний егоїзм та незрозуміння правил європейської геополітики".