Північна Корея перервала переговори про її ядерну програму

Нью-Йорк, 23 березня 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Після чотирьох днів переговорів у Пекіні дипломатів шести країн щодо перспективи припинення північнокорейської ядерної програми, посол Пхеньяну зненацька повернувся додому, пообіцявши відновити переговори у невизначеному майбутньому.
Перед тим все йшло нібито в напрямку домовленості. Північна Корея у принципі погоджувалася зупинити виготовлення ядерної зброї в обмін на економічну допомогу з боку Сполучених Штатів та інших західних держав продовольством, паливними матеріалами, електроенергією тощо.

Не лише у Вашингтоні, а й в інших столицях країн - учасниць переговорів, у Сеулі, Москві, Токіо, Пекіні – не можуть зрозуміти, чому Пхеньян зненацька вдарив по гальмах, тим більше, що попередньо домовилися про те, що до 14 квітня Північна Корея зупинить свій головний ядерний реактор і міжнародні інспектори зможуть мати доступ туди, аби пересвідчитися, що все зроблено чесно, згідно з правилами.

Помічник державного секретаря Кристофер Гилл, який очолює американську делегацію, стверджує, що “встановлений термін залишається реалістичним”. Він додав, що до кінця року Сполучені Штати сподіваються отримати від Північної Кореї повний перелік усіх її ядерних програм, що підлягатимуть зупинці, в обмін на економічну допомогу.

Пхеньян понад рік бойкотував переговори, вимагаючи віддати йому підозрілі гроші

Переговори почалися у понеділок і Пхеньян одразу висунув категоричну вимогу до Сполучених Штатів – розморозити й передати Пхеньянові 25 мільйонів доларів. Ті заморожені на вимогу Америки фонди від 2005-го року лежать на рахунках у Banko Delta Asia у Макао. Вашингтон стверджує, що це гроші, зароблені злочинним шляхом, від контрабанди наркотиків і торгівлі фальшивими доларами, виготовленими у північнокорейській друкарні. США звинуватили банк Макао у відмиванні грошей і внесли його до міжнародного чорного списку.

Пхеньян понад рік бойкотував переговори, вимагаючи віддати йому підозрілі гроші. Макао – китайська територія і Пекін пообіцяв сприяти швидкому переведенню північнокорейських фондів до Банку Китаю. Одначе, китайський банк загальмував процедуру, пославшись на кримінальне слідство у цьому питанні. Йдеться про 50 рахунків на ім’я торговельної північнокорейської фірми “Зокванг Трейдінг” у Макао, яка здавна має репутацію підставної і займається відмиванням грошей. Одне слово, поки що процес переговорів загальмовано і коли вони поновляться – невідомо.

Оптимізм стосовно поновлення пеерговорів

Але оглядачі вважають, що переговори про можливий радикальний поворот на 180 градусів північнокорейської політики ядерного озброєння зрештою поновляться. Отже, Пекін опублікував повідомлення про тимчасову перерву, але не назвав дату поновлення, бо це залежить не від Пекіна, а від Пхеньяна.

У Токіо японський прем’єр-міністр Шінзо Абе назвав північнокорейський хід “непродуктивним” і таким, що не має сенсу. За словами Абе, “цілком ясно, що подібними кроками Північна Корея нічого не виграє”, що ця країна може бути визнана міжнародним суспільством лише шляхом виконання обіцянки демонтувати власні ядерні програми. Принагідно зауважимо, що перерва у переговорах збіглася з прибуттям до берегів Південної Кореї авіаносця “Рональд Рейган” для участі у маневрах, що їх Пхеньян назвав “небезпечною провокацією”.