Інвестиції в теплопостачальну галузь невигідні... комунальникам

Валентина Одарченко Рівне, 28 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Повідомлення про те, що Рівненщина може опинитися серед восьми областей, котрі залишаться без тепла і гарячої води, здивувало мешканців області. Адже рівень сплати за ці послуги тут далеко не найнижчий в Україні – близько 80%.
Петро Сергійчук
Якщо в компанії «Газ України» стверджують, що на населення скарг немає, то куди ж поділися «людські» гроші? – запитала кореспондентка Радіо Свобода у директора Рівненського комунального підприємства «Теплотранссервіс». На це Петро Сергійчук відповів: «100% потрібно заплатити за електроенергію, 100% – зарплата. 100% – податки. Якщо подивитися – лишається на газ відсотків 60 – так і заплатили…».

Перерахунків за економію не буде

Пан Сергійчук дав зрозуміти, що з такими цифрами, найімовірніше, обіцяних навесні перерахунків населенню за зекономлену енергію не буде. Щоправда, як і щороку, пообіцяв рівнянам цілорічно гарячу воду – насправді такого щастя вони не знають уже років із десять.

А тим часом підприємства, котрі займаються теплопостачанням і ремонтом тепломереж, нині не мають відбою від інвесторів, які пропонують, вклавши свої гроші, суттєво знизити собівартість рівненських гігакалорій. Скажімо, сьогодні керівник ТОВ «Газтеплоенерго» Ендрюшка Паулюс згоден вкласти в комунальне господарство Рівного кілька мільйонів євро. Рівненські комунальники не погоджуються.

Петро Сергійчук: «Тому що умови інвестора неприйнятні для міста і для ЗАТ «Експо-Рівне».

Андрій Закладний
Як з’ясувалося, інвестори прагнуть одного: передачі їм в управління теплопостачальних підприємств. Чому — це пояснив директор приватного підприємства «Енергоекоконсалтинг» Андрій Закладний: «У комунальні підприємства приватний підприємець вкладати кошти ніколи не буде, тому що тоді він на 90 % банкрут».

Кому вигідна зміна власника комунальних підприємств?

У результаті зміни власності економлять міський бюджет і споживачі, а втрачають ті, хто керує комунальними підприємствами нині. Втім, на такі експерименти пішла цього року Млинівська районна адміністрація, про що розповів заступник її голови Володимир Булий.

Ще минулого року комунальники Млинова повертали сотні тисяч гривень за недопоставлене або неякісне тепло населенню і бідкалися, як розібратися з боргами. А тоді ліквідували Млинівкомуненергію і перевели усіх без винятку споживачів на автономне опалення. Володимир Булий: «Крім того, ми зберегли кілька котелень, передали їх в оренду і, дякуючи фірмі «Енергоекоконсалтинг», яка вклала свої інвестиції – 800 тисяч гривень – на сьогодні забезпечені теплом лікарняний комплекс, поліклініка – всі 52 суб’єкти мають своє автономне опалення».

А ще в сільськогосподарському районі введений інвестиційний проект з альтернативних видів опалення. Вперше в області в одній із млинівських шкіл поставлена котельня-генератор, яка працює на соломі. Так тепло взимку тут ще не було. Так дешево тепло ще ніколи не обходилось освітянам.

От і виходить, що інвестор невигідний хіба що керівникам комунальних підприємств, які говорять про збитки, однак чомусь не хочуть втрачати важелі управління.