«Львівприлад» продали через аукціон, але за стартовою ціною і таємно

Галина Терещук Львів, 2 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Львові, попри заборону суду, рішення депутатів облради, протести колишніх працівників, продали за стартовою ціною одне з найбільших підприємств міста — «Львівприлад». Проведення аукціону більшість експертів називають насмішкою.
«Львівприлад» був заснований 62 роки тому. Завод спеціалізувався на пристроях для атомних станцій, теплових та енергетичних підприємств, випускав пристосування контролю, які встановлені, зокрема, на Чорнобильській станції.

«До банкрутства довели навмисно»

Якщо у січні 2006 року балансова вартість підприємства складала 41 мільйон гривень, то уже цього року — 18 мільйонів. Рік тому завод очолив новий директор пан Лазутін, якого Міністерство промислової політики призначило без погодження з обласною адміністрацією.

Новий керівник не оприлюднив план виведення підприємства з банкрутства. Почались масові звільнення робітників. Як заявляв неодноразово голова Львівської обладміністрації Петро Олійник, завод “навмисно довели до банкрутства”.

Він виступав проти призначення нового директора. Однак восени минулого року регіональне відділення Фонду держмайна оголосило завод банкрутом і виставило його на аукціон.

«Львівприлад» продали за стартовою ціною

Депутати Львівської облради на останній сесії ухвалили рішення про перенесення продажу заводу на півроку, оскільки дві львівські фірми подали судові позови про порушення їхніх прав щодо участі в аукціоні. А ще план санації заводу не завершений, три львівські фірми від аукціону відсторонили, у суді перебувають справи працівників, яких звільнили. До того ж ціну близько 17 мільйонів гривень за завод депутати вважали заниженою.

Однак керівник регіонального відділення Фонду держмайна усі заяви депутатів спростувала і 30 березня «Львівприлад» продали за стартовою ціною 16 мільйонів 825 тисяч гривень. Участь в аукціоні взяли лише 2 фірми.

Аукціон відбувся попри його заборону, згідно з судовим рішенням, за зачиненими дверима.

За словами депутата облради, керівника фракції Української Народної Партії Богдана Козака, аукціон відбувся незаконно. Обранці це питання розглядатимуть на сесії облради 3 квітня. За інформацією Радіо Свобода, такої ж думки дотримується і голова ОДА Петро Олійник.

Богдан Козак вважає, що аукціон — це насмішка над депутатським корпусом: «Не знаю, кому вигідне таке швидке проведення аукціону. Це не є надто прозоро. Що за аукціон, коли були фірми і їх викинули з аукціону? Це мав бути відкритий процес».

Натомість начальник управління промисловості Львівської обладміністрації Ростислав Сорока каже, що аукціон відбувся згідно з чинним законодавством: «Акціонери повелись згідно з договором. Рейдерства на аукціонах немає».

Згідно з умовами продажу заводу, має бути збережений профіль виробництва. Однак за неофіційною інформацією, на місці «Львівприладу», який розташований у престижному районі Львова, планують збудувати елітні житлові будинки.