Тарифи перераховували-перераховували і визнали обґрунтованими

Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 10 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Упродовж місяця у Дніпропетровську перевіряли обґрунтованість тарифів на комунальні послуги. Робоча група депутатів міськради, створена під тиском масових акцій протесту, ще раз подивилася розрахунки комунальників і виконкому, який піднімав тарифи. Сьогодні депутати провели четверте, підсумкове засідання.
У міськраді переконані- тарифи обгрунтовані
Березневі акції протесту проти тарифів
Сенсації не сталося. Услід за комунальними службами і міською владою депутати повторили: тарифи, за якими прожили останній опалювальний сезон, розрахували правильно, і споживачам не залишається нічого іншого, як платити.

Висновок робочої групи оприлюднив голова постійної комісії міськради з питань комунального господарства Сергій Воробйов: «За тими попередніми даними, які ми отримали у ході роботи комісії щодо теплопостачальних організацій і частково — водоканалу, буде рішення підтвердити тарифи, установлені виконкомом міської ради».

Прокуратура пішла із тарифами до суду

Між тим правоохоронці і далі продовжують наполягати — ціни, за якими дніпропетровці розраховуються з комунальниками, «липові». Щодо тарифів на воду і тепло — це прокуратура вже доводить у суді. Тим паче, що міська влада рішення про нові тарифи ухвалила без відповідних узгоджень з контролюючими структурами.

Прокурор області Володимир Шуба заявив: «До структури тарифів включені завищені амортизаційні витрати, безнадійна дебіторська заборгованість, витрати на утримання соціальної сфери тощо. І кажуть, що все це мають заплатити наші споживачі. У місті Дніпропетровську також були застосовані необґрунтовані тарифи на послуги з утримання будинків».

Із правоохоронцями погоджуються і громадські об’єднання. Галина Кучеренко, лідер громадської організації «Народний контроль», що діє у Дніпропетровську вже чотири роки, каже, що у квитанціях споживачів, які не мають лічильників тепла, упродовж усього опалювального сезону стояли цифри, набагато більші від тих, за якими платили ті, хто має лічильники.

«Людей дурять, і це можна порахувати...»

Це, за словами Галини Кучеренко, свідчить про те, що людей обдурювали: споживач без лічильника платив 4 грн. 29 копійок за 1 метр опалювальної площі — це тариф, встановлений виконкомом, а за лічильником — удвічі менше.

Галина Кучеренко: «У листопаді 2006 року ціна одного квадратного метра опалювальної площі по лічильнику була гривня вісімдесят шість. У січні 2007 року — 3.44, у лютому 2007 — 2.77. І в березні — це останній місяць опалювального сезону — 2 грн. 54 коп.»

Між тим «гірку пігулку» комунальники намагаються присолодити: мешканцям міста почали повертати гроші за послуги з теплопостачання, які не надавалися упродовж опалювального сезону. «Міські теплові мережі», які обслуговують понад половину споживачів, вже зробили перерахунків на понад 20 млн грн. Інші теплопостачальні підприємства поки не квапляться.