Міністр закордонних справ Росії вважає, що план ООН щодо Косова «провалився»

Причиною стало те, що цей план не взяв до уваги «інтерес однієї зі сторін», заявив Серґей Лавров у Белґраді. Раніше в четвер Лавров закликав до нових переговорів щодо статусу Косова.
Причиною стало те, що цей план не взяв до уваги «інтерес однієї зі сторін», заявив Серґей Лавров у Белґраді.

За його словами, втілення цього плану мало б «серйозні наслідки».

Про це він заявив після зустрічі з Прем’єр-міністром Сербії Воїславом Коштуницею.

Раніше в четвер Лавров закликав до нових переговорів щодо статусу Косова.

Необхідний подальший діалог для досягнення компромісу з цього питання, зазначив він під час зустрічі з Президентом Сербії Борисом Тадичем.

«Ми будемо виходити з того, що нав’язування будь-якого рішення однією стороною неприйнятне. Ми виступатимемо за продовження переговорного процесу з метою виходу на загальноприйнятні домовленості і продовжимо тісно координувати свої дії з сербською стороною», — сказав Лавров.

Пізніше в четвер Тадич заявив, що Сербія ніколи не визнає незалежність Косова, бо такий прецедент міг би викликати нестабільність в інших країнах регіону.

«Сербія ніколи не визнає незалежність Косова. Це також означає, що Сербія ніколи не відмовиться від Європи. Сербія вірить у кращі європейські принципи, одним з них є здатність прийняти майбутнє, яке досягається через справжнє примирення», — сказав Тадич, виступаючи на засіданні Ради міністрів закордонних справ Організації чорноморського економічного співробітництва в Белграді.

ООН запропонувала надати Косову незалежність, спершу під міжнародним контролем, але Сербія таку ініціативу відкидає.

Формально край входить до складу Сербії, але перебуває під адміністративним керуванням ООН.