Чорноморське товариство регіональної співпраці: новий донор для громадянського суспільства України

Кирило Булкін Київ, 2 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нова європейська громадська ініціатива – Чорноморське товариство регіональної співпраці – розгорне свою діяльність в Україні, починаючи з середини літа цього року. Про плани цієї донорської організації щодо підтримки українського громадянського суспільства та інші напрямки її діяльності Радіо Свобода дали інтерв’ю у Києві представник цього товариства Марк Ґанінґем та виконавчий директор Балканського товариства демократії Іван Войвод.
Іван Войвод, Марк Ґанінґем
Марком Ґанінґем.: Чорноморський товариство регіональної співпраці є приватною громадською ініціативою партнерства, яка виросла з успішного досвіду “Балканського товариства демократії”, що базується в Белграді. А Чорноморське товариство базуватиметься в Бухаресті, Румунія. Партнери-засновники в нас майже такі самі, як і Балканського товариства демократії: Ю-Ес-Ейд, Німецький фонд Маршалла, фундація Чарльза Стюарта Мотта, уряд Румунії. Як я сказав, ми наслідували приклад Балканського товариства, бо вони успішно працюють уже 10 років. Ми визначили три головних пріоритети: зміцнення й розвиток громадянського суспільства, сприяння регіональній співпраці, і третє – це розвиток компоненту Схід-Схід. Ми виділили кошти для організації переговорів між країнами Балтії та Центрально-Східної Європи. Ми організували партнерство у Чорноморському регіоні. Ті, хто має цінний досвід експертної роботи та ноу-хау, ділитимуться ним з партнерами в Чорноморському регіоні.

Р.С.: Якою ви бачите можливу роль України у такій співпраці?

Іван Воєвода.: Україна є Чорноморською країною. Тому вона буде одним з реципієнтів цієї програми, так само як країни Кавказького регіону чи як Молдова. Ми будемо новим донором, присутнім тут. Звісно, тут є вже багато інших донорів, як-от фонд “Відродження”, що працює вже тривалий час, або Ю-Ес-Ейд, або шведський фонд СІДА. Тож ми намагатимемося ввійти в Україну і долучитися до їхніх зусиль як новий донор. Ми надаватимемо допомогу для консолідації демократичних практик на низовому рівні, підтримуватимемо громадянське суспільство, незалежне політичне мислення, численні молодіжні лідерські проекти, і, звісно, намагатимемося зміцнювати зв’язки України з сусідніми країнами.

Р.С.: Європейська комісія нещодавно також започаткувала проект Чорноморської співпраці. Чи будете ви взаємодіяти з цим проектом?

Марк Ґанінґем.: Звісно, ми, як і багато інших донорів, намагатимемося вести якомога різноманітніше партнерство з багатьма гравцями суспільної сцени цього регіону. Єврокомісія та Рада ЄС, безумовно, є важливими з них. Ми намагатимемося у майбутньому тісно співпрацювати з ними.

Р.С.: Якими будуть ваші найближчі кроки в Україні?

Іван Воєвода.: Зараз ми приїхали сюди, щоб оголосити про початок діяльності Чорноморського товариства регіональної співпраці. Сподіваємося, що почнемо ближче до середини літа. Тож зараз ми збираємося провести переговори з іншими донорами та організаціями громадянського суспільства в Києві та в усій Україні, сказати, щоб вони були готові запропонувати свої проекти вже найближчим часом.