Чи продовжить парламент роботу?

Тетяна Ярмощук Київ, 4 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи працюватиме Верховна Рада після обнуління списків опозиції? Чи парламентарі ухвалили усю необхідну законодавчу базу для проведення дострокових виборів? І чи можна говорити про завершення політичної кризи?
Коаліція наполягає, щоб парламент продовжував працювати і надалі. Про це заявляє Прем’єр-міністр Віктор Янукович: “Звісно, ми наполягатимемо, щоб парламент працював, щоб він був працездатним і мав можливість ухвалювати закони. Але як це буде у зв’язку з обнулінням списків, у зв’язку з виходом депутатів, мені важко щось сказати. Думаю, що до наступного тижня стане зрозуміло”.

“Наша Україна” та Блок Юлії Тимошенко провели з’їзди, на яких обнулили свої виборчі списки. Тож тепер Верховна Рада має ухвалити рішення про складання мандатів цими депутатами. Бютівець Євген Корнійчук в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “На з’їзді було ухвалено рішення про обнулення списків та вихід депутатів із депутатських фракцій. Думаю, що надалі, допоки Верховна Рада не ухвалить рішення про відставку відповідних депутатів, ми будемо брати участь у погоджувальних радах”.

Після п’ятничного голосування можна говорити про певну зупинку політичної кризи, каже політолог Олександр Палій: “Обидві конфліктуючі сторони отримали певне бачення розв’язки цієї політичної кризи, тобто через наступні вибори. Вибори – це значно краще, ніж штурмувати Генеральну прокуратуру, з’ясовувати справи у судах або різноманітні погрози щодо застосування сили. Політичні сили України вийшли із цієї кризи навіть певною мірою краще, ніж це могли б зробити якісь політичні сили при аналогічній ситуації у деяких державах Європи”.

Минулої п’ятниці парламент ухвалив зміни до закону про вибори, зміни до Державного бюджету та затвердив новий склад Центральної виборчої комісії. Задля цього Президент на чотири дні призупиняв Указ про розпуск Верховної Ради.

За домовленостями між Президентом, Прем’єром та спікером, дострокові парламентські вибори мають відбутися 30 вересня.