Паспортна криза в Америці

Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 8 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах – паспортна криза. Державний департамент, який відає не лише зовнішньою політикою та дипломатичними представництвами, а й паспортами для громадян, не встигає виписувати ці документи. Біля дверей паспортних офісів довжелезні черги. У цю справу втрутився також Конгрес, що звинувачує чиновників у неповороткості.
Паспортами в Америці займається саме Державний департамент, очевидно тому, що це стосується закордонних подорожей і взагалі перебування за кордоном. Американець може як завгодно довго мешкати у Дніпропетровську, скажімо, чи в Сант-Яго, Чилі, а якщо закінчується десятирічний термін дії паспорта, то він звертається до американського посольства чи консульства за новим паспортом. А на американській території паспорт взагалі не потрібен.

Жоден поліцейський ніколи не накаже пішоходові показати документи, лише водієві – права, реєстраційну картку і страховку. Отож, справжній паспорт на території США – це шоферська ліцензія, а вона є мало не в кожного. На цій маленькій пластиковій картці вміщується більше відомостей про нас, ніж у паспорті, включно з даними про зріст і колір очей.

Місцеві паспортні офіси не встигають оформлювати папери

За паспортом до держдепартаменту найбільше звертаються ті, хто їде у відпустку закордон. Раніше до Канади, Мексики та на острови Карибського басейну можна було подорожувати з шоферськими правами, але тепер і туди потрібен паспорт – це пояснюють умовами війни з тероризмом. Але чиновники держдепу явно не готові до нових правил гри, коли зненацька мільйони людей звертаються за паспортами.

У Техасі, у Хьюстонському центрі, звичайно обробляли 10 тисяч прохань на тиждень, а нині 18 тисяч. У Вашингтоні кажуть, що два роки тому було 7 мільйонів заявок на паспорт, а цього року очікують 14 мільйонів. Звичайно було так, що заповнюєш анкету, виписуєш чек на 67 доларів, додаєш старий паспорт і за пару тижнів у жовтому офіційному конверті приходить синя книжечка з орлом. А тепер вас попереджають, що чекати треба принаймні 10 тижнів.

Додзвонитися до паспортного офісу за номером так званої Національної паспортної лінії майже неможливо: автомат відповідає, що у зв’язку з безпрецедентною кількістю прохань розмовляти будуть лише з тими, хто летить за два тижні. На листи електронною поштою відповідь можна отримати лише за кілька днів.

Сенатор Кей Бейлі Хатчісон каже, що змушена була найняти трьох помічників до свого штату, щоб допомагали розбиратися з паспортними поневіряннями своїх виборців. Брайєн Уільямс, ведучий вечірньої програми телемережі Ен-Бі-Сі, зауважив, що очевидно, не всі гілки уряду підготувалися до того, що вимоги нових паспортів збільшилися удвічі у порівнянні з минулим роком.