Британія видворить чотирьох російських дипломатів

Ірина Халупа Прага, 16 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Протистояння між Великобританією та Росією навколо вбивства колишнього офіцера ФСБ Александра Литвиненка триває. Великобританія підозрює Андрея Лугового у вбивстві Литвиненка і вимагає його екстрадиції. Натомість Росія категорично відмовляється видати Лугового і зі свого боку вимагає екстрадиції бізнесмена-олігарха Бориса Березовського. Сьогоднішня заява офіційного Лондона щодо видворення чотирьох російських дипломатів із Великобританії стала черговим загостренням британсько-російських стосунків.
Британське міністерство закордонних справ оголосило спро свою реакцію на відмову Росії видати Андрея Лугового, якого британстька прокуратура підозрює у вбивстві Александра Литвиненка.

Британський підданий Литвиненко помер страшною смертю. Сотні інших людей могли бути заражені радіацією, заявив сьогодні в парламенті міністр закордонних справ Великобританії Дейвід Мілібанд.

Оскільки Росія не відповіла належно у цій справі, Британія мусить на це відреагувати, наголосив Мілібанд.

Мета Британії, за його словами, – просувати цей юридичний процес, довести до уваги російського уряду наслідки їхньої відмови співпрацювати з Великобританією і забезпечувати безпеку британських громадян.

Яких саме російських дипломатів видворять?

Що це значить конкретно? Міністр закордонних справ Великобританії Дейвід Мілібанд повідомив: «По-перше, ми видворимо чотирьох дипломатів із російського посольства у Лондоні. По друге, ми переглянемо рівень нашої співпраці з Росією в цілій низці питань. Як перший крок, ми призупиняємо переговори щодо полегшеного візового режиму з Росією і застосовуємо певні зміни у нашій візовій практиці».

Хто ці дипломати, котрих видворять, – поки що не відомо. Однак підозрюють, що це співробітники розвідки та спецслужб.

Тіньовий міністр закордонних справ від Консервативної партії Вільям Гейґ заявив, що його партія підтримує такі кроки британського уряду.