Прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун заявив, що не жалкує через видворення чотирьох російських дипломатів

Росія назвала «аморальними» плани Лондона вислати її дипломатів і пригрозила неуточненими «найсерйознішими наслідками». Велика Британія оголосила, що видворяє чотирьох російських дипломатів і призупиняє переговори з Москвою з низки питань. Така відповідь офіційного Лондона на відмову Москви видати Андрея Луґового, головного підозрюваного у справі вбивства Александра Литвиненка.

Так він зреагував на різку реакцію Москви на це рішення Лондона.

Росія назвала «аморальними» плани Лондона вислати її дипломатів і пригрозила неуточненими «найсерйознішими наслідками».

Речник МЗС Росії Міхаїл Каминін на прес-конференції в Москві заявив учора: «Позиція Лондона є аморальною. Крім того, в Лондоні повинні добре розуміти, що провокаційні дії, які замислила британська влада, не залишаться без відповіді і не можуть не потягнути за собою найсерйозніших наслідків для російсько-британських відносин загалом. Про це прямо заявив міністр закордонних справ Росії Серґей Лавров своєму британському колезі у телефонній розмові кілька годин тому».

Раніше вчора Велика Британія оголосила, що видворяє чотирьох російських дипломатів і призупиняє переговори з Москвою з низки питань.

Така відповідь офіційного Лондона на відмову Москви видати Андрея Луґового, головного підозрюваного у справі вбивства колишнього офіцера російських спецслужб Александра Литвиненка.

Серед заходів, про які заявив учора в британському парламенті міністр закордонних справ Дейвид Мілібанд, – також призупинення переговорів про полегшення візового режиму з Росією.

За словами міністра, у Великої Британії немає вибору – вона повинна шукати вихід із ситуації, що склалася.

«Росія має повне право бути повноцінним і поважним членом світової спільноти, але це право також накладає і певні зобов’язання», – наголосив керівник британського МЗС.

Британська сторона також оголосила, що буде звертатись про екстрадицію Луґового до третіх країн, котрі той може відвідати.

Рішення ухвалили після того, як Росія відмовилась видати Великобританії колишнього офіцера російських спецслужб Андрея Луґового.

Британська влада вважає Луґового головним підозрюваним у смерті Литвиненка. Сам Луґовой, теж колишній офіцер російських спецслужб, називає звинувачення проти нього політично сфабрикованими.

Литвиненко помер у Лондоні в листопаді минулого року від отруєння радіоактивним полонієм. Того дня, коли його отруїли, він зустрічався з Луґовим.

Матеріали до теми:

• Британія видворить чотирьох російських дипломатів