Як швидко оновити автопарк «швидкої»?

Надія Петрів Ужгород, 3 серпня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Закарпаття гостро відчуває проблему з санітарним транспортом: чиновники кажуть, в області третина закладів охорони здоров’я не забезпечена автотранспортом. А з наявних автомобілів «швидкої» третина відслужила понад 15 років.
Нових машин ще бракує
Кілька днів тому ужгородець Роман викликав «швидку» медичну допомогу для свого дідуся, в якого раптово підвищилася температура. Чоловік живе всього за 5 кілометрів від станції «швидкої» медичної допомоги, але автомобіль приїхав за викликом за 40 хвилин:

Лікарка сільської амбулаторії Великоберезнянського району Закарпаття Валентина Іваниця каже, в селах, особливо в гірських, з санітарним транспортом справжня катастрофа. Погані дороги та старезні машини створюють майже безнадійну ситуацію.

У медицині транспорт і час вирішують все

Лікарі кажуть, через невчасний приїзд «швидкої» нерідко виявляється пізно надавати допомогу. Особливо актуальним це питання є в кардіології, стверджує професор, лікар Закарпатського кардіодиспансеру Микола Рішко. «У медицині транспорт і час вирішують все. Наприклад, гостра серцева патологія, інфаркт міокарда — протягом перших годин вирішується все: ми можемо і розчинити інфаркт, і тромболіз зробити»,— каже професор.

Обласні заклади охорони здоров’я на третину недоукомплектовані санітарним транспортом, скаржиться начальник управління охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації Михайло Турянчик. Минулого року з обласного бюджету область не отримала близько 5 млн. грн. субвенції, яка якраз і мала бути спрямована на закупівлю санітарного автотранспорту, розповідає Турянчик.

За словами чиновників, цього року в Закарпатті вже придбали 12 реанімобілів. Їх розподілили в найгостріші точки. Але цього навіть для найпроблемніших районів мало. Тому вчора на сесії Закарпатської обласної ради депутати ухвалили рішення про виділення додаткових коштів на придбання ще чотирьох автомобілів «швидкої».