Обіцянками по електорату

Тетяна Ярмощук Київ, 6 серпня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Боротьба обіцянок, чи бажання покращити життя людей вже сьогодні? Вступивши у передвиборчі перегони політики наввипередки почали сипати обіцянками про збільшення соціальних гарантій для населення. Втім, кажуть експерти, за умов гострої політичної конкуренції і перманентних виборів людям щось таки може перепасти.

Обіцянка проти обіцянки. Цього разу чи не усі політичні сили взялися за покращення демографічної ситуації в Україні. Приміром, якщо у вас народиться перша дитина, Блок Юлії Тимошенко пропонує виплатити вам 10400 гривень, «Наша Україна» – 11700, а Партія регіонів – аж 12000. Якщо ж ви вирішите завести другу дитину, соціально-передвиборчі обіцянки зростають. БЮТ та «Наша Україна» обіцяють по 15 тисяч гривень, а Партія регіонів аж 25.

Збільшення соціальних гарантій, про що політики заявляють напередодні дострокових виборів, реальність, якщо вони й справді над цим працюватимуть. У цьому переконаний колишній голова правління Національного банку Ярослав Солтис. Сьогодні 60% а може й більше української економіки знаходиться в тіні. «Якщо прийде влада, яка не буде себе називати професіоналами, а просто кожен буде працювати на своїй посаді, працювати, як державний службовець, то, звичайно, у нас є величезні можливості. Економіка України значно більша, ніж ми її бачимо в офіційній статистиці», констатує Солтис.

За обіцяне доведеться відповідати

У передвиборчих обіцянках є й певний позитив, сказав Радіо Свобода політичний експерт Олександр Дергачов. «Треба хоча б частину обіцянок виконувати. За умов політичної конкуренції, коли обов’язково буде досить дієздатна опозиція, доведеться відповідати за обіцяне. Ці сили будуть змагатися не тільки в тому, хто більше пообіцяє, вони будуть змушувати до виконання обіцянок. Попри весь скепсис, тут є раціональний елемент» переконаний Дергачов.

Попри все, люди й надалі продовжують реагувати на передвиборчі обіцянки, такі політтехнології залишаються дієвими, вважає психолог Наталія Кухтіна. Навіть якщо люди знають, що це приманка, на підсвідомому рівні вони на обіцянки реагують, вважає психолог.

Окрім збільшення соціальних виплат, напередодні виборів завжди з’являються питання мови, євроатлантичної інтеграції, скасування пільг для народних депутатів та чиновників. Втім, як засвідчує практика, після виборів цікавість до цього поволі вщухає до наступних виборів.

До дострокових парламентських виборів в Україні залишилося менше двох місяців.