Поляки відмовили українським підприємцям у спрощенні візового режиму

Галина Терещук Львів, 10 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Львівські підприємці, які співпрацюють із польськими бізнесменами, починають шукати партнерів в інших країнах, де сприятливіші умови для отримання віз. Адже генконсульство Польщі у Львові запровадило загальні умови щодо надання віз підприємцям. Раніше вони їх отримували за спрощеною і пришвидшеною схемою.
Генконсульство Польщі у Львові запровадило жорсткі правила у зв’язку з зловживаннями з боку фірм-посередників, які за певну оплату залагоджували отримання польської візи.

Третій місяць як польське генконсульство у Львові перстало приймати реєстрацію через інтернет для отримання візи. Пояснення - великий наплив людей, і працівники дипломатичної установи не встигають видавати візи. В день вони опрацьовують близько 3 тисяч справ.

Генконсульство вимагає усунення посередників

Щодо змін правил отримання візи для підприємців, які співпрацюють з польськими бізнесменами, то працівники консульства не можуть перевірити кожну людину. Бізнесменам необхідно подавати запрошення від польського партнера.

Генконсульство вимагає, щоб прокуратура, правоохоронні органи і міська влада усунули посередників, які працюють на території біля приміщення консульства.

Львівські бізнесмени звернулись по допомогу до обласної ради, щоб спільно провести переговори з польськими дипломатами. Наразі генконсул у відпустці. Розмова запланова на вересень.

Для українських підприємців це «катастрофа»

Голова асоціації підприємців Львівщини Зеновій Бермес каже, що для українського й польського бізнесу нинішня ситуація, це катастрофа.

Василь Попович має власне підприємство і економічних партнерів у сусідній державі. Він займається міжнародними перевезеннями. Щоби отримати польську візу для водія потрібно чекати 3 місяці, каже він. Нині жоден туроператор у Львові не дає гарантій клієнтам щодо польської візи, каже підприємець, а це зменшує економічні контакти з Польщею. «Останнім часом ситуація ускладнилась і ми опинились в ізоляції. Надії на отримання візи у нас немає. Європа закривається від України. Український і польський бізнес від цього терплять великі збитки», вважає підприємець.

Василь Попович з січня, коли Польща стає членом Шенгенської угоди, планує скоротити співпрацю з польськими підприємцями. Водночас він шукає партнерів по бізнесу у Хорватії, Чорногорії, Туреччині, тобто з тими країнами куди простіше в’їхати.