Україна шукає більшої енергетичної безпеки. Болгарія переживає «медовий місяць» у Євросоюзі, а українці розділяють це. (Огляд європейської преси)

Василь Зілгалов Прага, 10 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало європейських газет продовжують висвітлювати теми енергетичної безпеки для континенту і нових країн ЄС. Газети також пишуть про «євроейфорію» Болгарії та, водночас, мале усвідомлення Софією своєї відповідальності перед Брюсселем. Чимало видань вказують на те, які труднощі очікують «трійку» дипломатів Міжнародної контактної групи щодо незалежності сербського краю Косово.

Польська газета «Жечьпосполіта» пише про міжнародну енергетичну конференцію в польській Криниці. Видання вказує на дискусію щодо енергетичної безпеки в регіоні Балтики та Центральної і Східної Європи, де проходять три різних енергетичні магістралі з Росії, СНД і Балтії, Північної Європи та Західної Європи. «Жечьпосполіта» інформує, що Україна намагається потрапити до енергетичної магістралі ЮСІТІ, яка є західноєвропейською. Польський часопис вказує, що об’єднання енергосистем може збільшити їхні можливості.

Болгари радіють

Лондонський часопис «Економіст» пише про радість болгар зі своїх переваг нового члена в ЄС. Це видання наголошує, що навіть звільненням болгарських медсестер із лівійського полону Софія зобов’язана, перш за все, Брюсселю. «Економіст» вказує на будівельний бум в Болгарії, притік закордонних інвестицій і нових робітників з України і Білорусі. Водночас впливовий лондонський часопис наголошує, що нинішня соціалістична влада Болгарії не усвідомлює своєї відповідальності перед ЄС. Це полягає, як інформує «Економіст», у широкомасштабній корупції, замовних вбивствах в Софії та повній бездіяльності тут болгарської влади в останні місяці.

Труднощі «трійки»

Австрійська газета «Стандарт» пише про труднощі «трійки» дипломатів Міжнародної контактної групи щодо Косово. Американцеві Френку Візнеру, росіянинові Александру Боцану-Харченку і німцеві Вольфґанґу Ішінґеру доведеться виконувати дуже складну місію, зазначає газета. «Стандарт» так пише про це не лише тому, що «трійка» не має формату переговорів, але ще й з причини абсолютної протилежності позицій Белграда та Пріштіни у цьому питанні. Австрійське видання вказує на скептицизм Белграда і косовського уряду щодо місії «трійки».