Повернення з космосу американського шатла «Ендевор»

Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 22 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах успішно приземлився після майже двотижневої космічної подорожі шатл «Ендевор». Регіон Карибського басейну нині охоплений буревієм «Дін» і швидкість вітру в епіцентрі доходила до 200 і більше кілометрів на годину. Попри це, космічний човник з командою астронавтів на борту здійснив бездоганну, на три точки, посадку на смузі космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал, штат Флорида у вівторок о 12.35 за місцевим часом, пів на восьму вечора за київським.
Виходить так, що інженери Національної адміністрації з аеронавтики та досліджень космічного простору мали рацію, коли дали астронавтам вказівку не робити ремонт в ізоляційній обшивці шаттла «Ендевор» на орбіті. Діру в ізоляційному матеріалі виявили вже після того, як корабель стикувався з Міжнародною космічною станцією. Тоді виявили, що шматок пінопластикової ізоляції відколовся від зовнішнього паливного бака і врізався у фюзеляж, пошкодивши керамічну жаростійку обшивку, але не завдав шкоди фюзеляжеві.

Місія шатла «Ендевор» тривала на один день менше, ніж було передбачено програмою з тієї причини, що космічний центр імені Кеннеді у Флориді міг зазнати ушкоджень від буревію «Дін». То ж, розрахували так, що якщо не буде належних погодних умов для посадки на космодромі, тоді шатл полетить через мексиканський півострів Юкатан вище буревія, щоб сісти у Каліфорнії на аеродромі військово-повітряної бази. Між тим, Юкатан дуже постраждав від буревію найвищої, п’ятої категорії, коли швидкість вітру сягала трьохсот двадцяти кілометрів на годину. На півострові буревій ламав дерева, валив ліхтарні стовпи, зривав дахи з будинків, обривав електричні дроти.

Цікаво, що коли космічний корабель увійшов у щільні шари атмосфери, то інженери з Землі за допомогою лазера проаналізували поверхню крил та носової частини шатла і дійшли висновку, що там нема жодних пошкоджень від зіткнень з мікрометеоритами чи космічним сміттям. Не постраждав від буревію «Дін» і Центр імені Кеннеді, тож командир шатла Скотт Келлі отримав від Стіва Стича, директора програми у Центрі керування польотами, дозвіл йти на посадку у Флориді, що він і зробив з прецизійною точністю. Варто нагадати, що шатл злітає як ракета, вертикально, а сідає як літак-планер з вимкнутими двигунами.

Упродовж своєї майже двотижневої одіссеї «Ендевор» транспортував до Міжнародної космічної станції дві з половиною тонни вантажу, астронавти виконали чотири виходи у відкритий космос, щоб приладнати новий сегмент до однієї з секцій та замінити гіроскоп, який допомагає контролювати позицію космічної станції на орбіті. Барбара Морган, вчителька-астронавт, проводила конференції, відповідаючи з космосу на запитання студентів в Америці й Канаді.