Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад з офіційним візитом у Баку: чого очікувати від зустрічі іранського та азербайджанського лідерів?

Кирило Булкін Київ, 22 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні завершується офіційний візит Президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада до Азербайджану. Він обговорює зі своїм азербайджанським колегою Ільхамом Алієвим питання двосторонніх стосунків, енергетичної співпраці та проблем Каспійського регіону. Звичайно, йтиметься і про безпеку.
Однією з важливих тем дискусії президентів Ахмадінеджада та Алієва має стати також питання азербайджанського радару на базі в Габалі. Президент Росії Владімір Путін запропонував президентові Сполучених Штатів Джорджеві Бушу використати цей радар як частину американської програми протиракетної оборони. Вашингтон стверджує, що програма покликана захищати цілі на Заході від можливих ракетних ударів Ірану.

Позицію Ірану стосовно цього питання в інтерв’ю Радіо Свобода виклав Посол Ірану в Азербайджані Насір Хамаді Заре: «Росія та Сполучені Штати, коли обговорюють це питання, діють так, немовби держави Азербайджан не існує. Але якщо взяти до уваги суверенітет та незалежність Азербайджану, то треба поглянути на це під іншим кутом. Ми уважно й чутливо стежимо за переговорами щодо радару в Габалі, адже ми вважаємо: мир та стабільність в Азербайджані – це мир та стабільність в Ірані».

До візиту президента Ірану підготувались і громадянські активісти

Сьогодні в Баку представники Національного Руху Пробудження Південного Азербайджану планують провести демонстрації. Вони протестують попри попрання, на їхнє переконання, Тегераном національних та культурних прав мільйонів етнічних азербайджанців, що мешкають у Північному Ірані.

Демонстранти вимагатимуть також звільнення азербайджанських політв’язнів в Ірані.

Упродовж двох років свого перебування при владі президент Ахмадінеджад часто відвідував країни Каспійського та Центральноазійського регіону. Крім двох попередніх візитів до Азербайджану, він двічі відвідував Туркменістан і по одному разу – Таджикистан, Туркменістан та Афганістан.