Європа досі не досягла рівноправ’я в деяких галузях

Наталія Вікуліна Брюссель, 29 серпня 2007 (RadioSvoboda.Uа) У країнах Євросоюзу існує нерівність прав при отриманні роботи, житла та освіти. Такого висновку дійшла Агенція Євросоюзу з прав людини, проаналізувавши дані за 2005-2006 роки. Агенція стверджує, що в низці країн ЄС зросла кількість злочинів на ґрунті расизму.

Люди зазнають етнічної дискримінації, мають нерівні шанси при влаштуванні на роботу, отриманні освіти чи житла – такі випадки трапляються і в сьогоднішній Європі.

Доповідач Агенції Євросоюзу з прав людини Джон Ренч каже, що в галузі освіти дискримінація трапляється, коли в школах, приміром, не вистачає вчителів, що викладають рідною мовою. Також спостерігаються вияви расизму, скоюються злочини, фізичні напади, виявляється ненависть, стверджує представник агенції.

Заважає іноземне прізвище

Інколи влаштуватися на роботу людині заважає іноземне прізвище. Так, дослідження у Швеції засвідчило, що арабське ім’я значно скорочує шанси знайти роботу, а інше дослідження показало, що заміна прізвища на шведське збільшує вірогідність заповнити вакансію.

У багатьох країнах Євросоюзу дуже поширена дискримінація проти мігрантів і циганів, яким важко орендувати чи купити житло. Ці люди також мають обмеження у правах на рівний доступ до освіти, вони частіше залишаються безробітними. А, приміром, в Італії антирасистські організації говорять про майже рабські умови для сезонних працівників з третіх країн, що працюють у сільському господарстві на італійському півдні.

Треба підвищити свідомість у боротьбі з дискримінацією

Агенція ЄС з прав людини не може надати повну картину щодо злочинів на ґрунті расизму – для цього просто не вистачає інформації з країн-членів Євросоюзу. За словами Ренча, виходить парадокс: ситуація виглядає гіршою в тих країнах, які ретельніше відстежують статистику, але насправді вони просто краще реєструють дані.

Агенція зауважує, що країни Євросоюзу мусять робити більше, аби підвищити свідомість у боротьбі з дискримінацією. Однак наявні вже зміни на краще – деякі члени ЄС ефективніше борються з расизмом і дискримінацією, активніше впроваджують законодавство Євросоюзу з расового рівноправ’я. Разом з тим тільки кожен третій європеєць знає про свої права в тому випадку, якщо він став жертвою дискримінації чи переслідувань.