«Сьогодні вивчення російської мови в українських школах не є обов’язковим...»,— <br>міністр освіти Станіслав Ніколаєнко

Тетяна Ярмощук Київ, 31 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Що означають заяви міністра освіти про повернення до масового вивчення в українських школах російської мови? Скільки часу приділятимуть школярі вивченню «великої та могутньої»? Як виглядає ситуація із опановуванням державної мови?
Станіслав Ніколаєнко
Пане Ніколаєнко, Ви говорили, що українські школи масово повертаються до вивчення російської мови, зокрема і на Галичині. Однак начальник управління освіти Львівської міськради заявила, що відновлювати у комунальних школах російську мову як предмет там не будуть. Ваш коментар.

С.Н.: Давайте не пересмикувати. Не треба говорити, що я нав’язую комусь, я нікому нічого не нав’язую. Я поінформував по факту. У нас є навчальні плани, програми, які передбачають, що є школа державна, з державною мовою навчання, де вивчають, зокрема, і російську мову, а також обов’язково англійську, німецьку чи французьку. Такий навчальний план є. Сьогодні приблизно дві третини молодших шкіл обирають такі навчальні плани програми. Більшість же шкіл вивчають російську мову у варіативній частині.

Сьогодні у нас близько 1280 шкіл з російською мовою навчання. Це українські державні школи, але російська мова навчання ( до речі, як і польські, румунські, угорські, молдовські). І десь 1800 шкіл, які мають дві мови навчання. Тому, коли я назвав ці моменти, до мене підходили багато вчителів, керівників, у тому числі і з західної України, які говорили, що відчувають, що незнання російської мови шкодить дітям. Скажімо, Інтернет – російською мовою, вони не знають багатьох спеціальних термінів. Тому не потрібно політизувати. І там ось це міське управління, що воно там казало... Визначають усе батьки та діти.

Р.С.: А скільки годин на тиждень у загальноосвітніх школах вивчають російську мову?

С.Н.: Може, Ви мене ще запитаєте по кожному класу? Я не все, звичайно, пам’ятаю. Все залежить від типу навчального плану, який ви обрали. Сьогодні вивчення російської мови в українських школах не є обов’язковим, не входить у державний стандарт, це, як правило, у варіативній частині, на вибір батьків. Але є й навчальні плани, де є година, дві, три на тиждень російської мови.

Р.С.: А українська мова?

С.Н.: На неї ніхто не замахується. І навпаки, все робиться для того, щоб ми її досконало знали. У нас у 12-річній школі, більше 5 тисяч годин на вивчення української мови, а з поглибленим вивченням 5600, чи 5800. Це достатньо для того, щоб всі до єдиного знали українську мову.

Р.С.: Походити українськими містами, можна почути жахливу, неграмотну мову, причому як українську, так і російську. Чи досліджували рівень знань з української мови вчителів?

С.Н.: Кожен учитель проходить атестацію. І при атестації, при визначенні і доплати, і зарплати, і рівня, обов’язкове знання української мови. Це вже давно вирішені проблеми. Але давайте бути людьми, ми донедавна мали 50% шкіл з українською мовою навчання. А за один же день не можна вивчити. І, скажімо, в побуті перейти на спілкування — час потрібен.

Я сьогодні глибоко переконаний, коли на конкурсі Яцика діти з Криму, діти з Донецька, виграють сьогодні призові місця, діти пишуть такі гарні твори. Ми вручали біля пам’ятника Шевченка на конкурсі призи — слухайте, східна Україна забрала більше половини призів. Кажуть, що на заході України, в центрі краще всіх знають мову. Не підтверджується це. Схід сьогодні починає домінувати і вигравати всі конкурси. Процес іде.