Суд визнав недостовірною інформацію Генпрокуратури про нібито ізраїльське громадянство Юрія Луценка і зобов’язав спростувати її – адвокат

Так вирішив у вівторок Шевченківський райсуд Києва, про що повідомив адвокат Юрія Луценка Юрій Мартиненко. Суд також «повністю» задовольнив позовну вимогу Луценка до Генпрокуратури про відшкодування йому моральних збитків – у розмірі 1 гривні. Адвокат не виключив, що Генеральна прокуратура може оскаржити це рішення. У середині березня цього року заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін заявив, що Генпрокуратура має у своєму розпорядженні дані про ізраїльське громадянство Юрія Луценка.

Так вирішив у вівторок Шевченківський райсуд Києва, про що повідомив адвокат Юрія Луценка Юрій Мартиненко.

Суд також «повністю» задовольнив позовну вимогу Луценка до Генпрокуратури про відшкодування йому моральних збитків – у розмірі 1 гривні.

Адвокат не виключив, що Генеральна прокуратура може оскаржити це рішення.

У середині березня цього року заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін заявив, що Генпрокуратура має у своєму розпорядженні дані про ізраїльське громадянство Юрія Луценка.

«Ми одержали копію документу за підписом посадових осіб МВС Ізраїлю, у якому зазначено, що Луценко є з 1999 року громадянином Ізраїлю», – заявив тоді заступник генпрокурора.

«Зазначені його адреса проживання і номер реєстраційного посвідчення і зазначені підстави, за якими він одержав громадянство», – додав Кузьмін.

Луценко категорично заперечив наявність у нього ізраїльського громадянства. Він заявив, що отриманий факсом документ, на який посилалася Генпрокуратура, є підробкою. Зокрема, за словами колишнього міністра внутрішніх справ України, в цьому папері помилку зробили вже в англійській назві МВС Ізраїлю.

Він також заявив, що консульство Ізраїлю підтвердило йому фальшивість документів про його нібито ізраїльське громадянство, про які говорив представник Генпрокуратури.

У середині квітня Громадянський рух «Народна самооборона», який очолює Юрій Луценко, оголосив, що МЗС України підтвердило: Луценко не є громадянином Ізраїлю.

Як повідомила прес-служба цього руху, в «Народній самообороні» отримали про це офіційну відповідь українського зовнішньополітичного відомства на депутатський запит.

За цим повідомленням, у відповіді за підписом заступника міністра закордонних справ України мовилося, що МЗС Ізраїлю повідомило: жодних даних про Луценка в їхній країні не знайшли.

Але офіційно відповідей органів Ізраїлю про нібито ізраїльське громадянство Луценка чи його відсутність не оприлюднювали.

У лютому минулого року деякі засоби інформації вже поширювали зображення нібито посвідчення громадянина Ізраїлю на ім’я Юрія Луценка. Тоді з’ясувалося, що той документ, набраний із орфографічними помилками, був підробкою.