Новий спалах ящуру у Великій Британії

Олекса Семенченко Лондон, 13 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Перші тести після відкриття нового спалаху ящуру на півдні Англії засвідчили, що йдеться про той самий різновид хвороби, який вразив худобу у серпні. Європейський Союз, який раніше скасував було заборону на імпорт британського м’яса і живих тварин, відновив її.

Високий шотландський урядовець Ричард Лохгед повідомив, що перші результати тестів на поголів’ї худоби у місцевості Еґгам, що в графстві Саррей, підтвердили зв’язок зі спалахом ящуру минулого місяця.

Лохгед сказав у радіоінтерв’ю, що головний ветеринарний лікар Шотландіїї одержав підтвердження: є дуже висока ймовірність того, що різновид вірусу хвороби той самий, що витік у серпні з урядової лабораторії у Пербрайті.

Новий спалах стався на фермі лише за 16 кілометрів від цієї лабораторії.

Навколо місця спалаху ящуру встановили 10-кілометрову контрольну зону. Худобу і свиней забили і спалили і тут, і на іншій розташованій неподалік фермі через побоювання передачі інфекції.

Нове зараження худоби підтвердили лише через тиждень по тому, як було скасовано попередні обмеження на пересування тварин.

Тепер уряд знову запровадив заборону на перевезення худоби, а ЄС припинив експорт тварин із Британії.

Уряд опинився під критикою

Британський уряд нині зазнає критики через те, що надто поспішив оголосити минулого тижня, наче Велика Британія тепер є абсолютно вільною від ящуру.

Міністр довкілля Великої Британії Гіларі Бенн у четвер був присутній на надзвичайному засіданні фахівців зі здоров’я тварин та урядовців під головуванням Прем’єр-міністра Ґордона Брауна для планування наступних заходів протидії.

Перед його початком Бенн заявив: «Це новина, якої ніхто не хотів, а найменше фермерська спільнота, після того, що вона щойно пережила. Але як тільки напередодні було підтверджено, що це – випадок ящуру, ми запровадили загальнонаціональну заборону на перевезення, встановили зону захисту, а епідеміологи намагаються дати відповідь на запитання, як це могло трапитися, якщо врахувати, що від останнього підтвердженого випадку вже минув місяць».

Бенн також заперечив твердження лідера опозиційної Консервативної партії Дейвида Камрона про те, начебто уряд чинив тиск на головного ветеринарного лікаря країни, щоб той оголосив Велику Британію вільною від хвороби.

Бенн пояснив, що оголосити про ліквідацію хвороби вирішили, бо минув місяць після останнього підтвердженого спалаху ящуру, тоді як інкубаційний період становить від 2 до 14 днів.

Винний у хворобі – державний інститут?

А речник Ліберально-демократичної партії Крис Ган висловив припущення, що, можливо, в лабораторіях було порушено вимоги біологічної безпеки.

Відповідальним за хворобу знову може бути Інститут здоров’я тварин у Пербрайті – та сама лабораторія, що була у центрі розслідування спалаху ящуру у серпні.

Професор лондонського Імперського коледжу Браян Спратт днями уклав звіт, із якого випливає, що недоліки біобезпеки у Пербрайті були причиною серпневих подій.

Виглядає, що після відновлення заборони ЄС ця організація вдруге не поспішатиме з її скасуванням, навіть якщо Британії вдасться швидко викорінити хворобу.

Президент Національного союзу фермерів Пітер Кендалл сказав, що новий спалах стане важким ударом для галузі через нову заборону на перевезення тварин та їхній експорт.