Донецькі газовики нагороджують тих, хто сплачує рахунки

Тарас Москалюк Донецьк, 10 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Донеччани заборгували за користування газом більше шести з половиною мільйонів гривень. Але сума поточних платежів у порівнянні з минулим роком виросла аж на 108% . Ці цифри підштовхнули підприємство «Донецькміськгаз» до заохочення найвідповідальніших платників.
Донецькім газовикам заздрять колеги з інших комунальних служб. За газ донеччани сплачують найактивніше. За гарячу воду та опалення суми боргів складають уже десятки мільйонів гривень. Донецька тепломережа вже й плакати зі Сталіним розвішувала, й автомобілі у боржників відбирала, а платежі населення за їхні послуги не збільшуються. Підприємство «Донецькміськгаз» на зайву рекламу не витрачалося. Коли підрахували, з’ясувалося, що донеччани й без залякувань сплачують регулярно.

Коли підрахували, виявилося, більшість вчасно платить

А для підвищення рівня платежів ще й нагороджують кращих платників. Майже сотня донеччан отримали сьогодні від газовиків опалювачі, котли, плити. Монтаж обладнання у домівках переможців виконають фахівці Міськгазу безкоштовно. Заступник директора Донецькміськгазу Володимир Кашкін каже, що оскільки весь час йдеться про боржників, то складається загальний негативний образ людей, нібито всі не сплачують. «Але це не так. Бувають періоди, коли людина не може заплатити, але потім вона наздоганяє. Але ті, хто сплачує постійно, це переважно люди похилого віку. Але я не знаю, чому».

Пенсіонерка Галина Семененко вже кілька років мріяла про нову газову плиту. Але з пенсією у 470 гривень ця мета була недосяжною. Майже півпенсії пані Семененко сплачує саме за газ. Але вважає, хоча держава її й ображає ставленням до себе, сплачувати за послуги треба. «Я людина старого гарту, не люблю боргів і намагаюся сплачувати місяць у місяць, щоб не було заборгованості. Споживаємо — значить треба платити, розраховуватись не лише за газ, а за все, чим ми користуємось».

Донецькі газовики розуміють, що сотня нагороджених серед чверті мільйона абонентів — це крапля у морі. Але сподіваються, що подібна стимуляція дозволить підприємству не збанкрутіти, а донеччанам не змерзнути взимку.