Президент Молдови Владімір Воронін: не може бути однієї відповіді для всіх конфліктів

Прага, 5 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Молдови Владімір Воронін оголосив, що посередники розробили план щодо Придністров’я, за яким Придністров’я отримає широку автономію, але водночас має возз’єднатися з Молдовою. Президент сподівається, що переговори щодо плану скоро відновляться. Він високо оцінює роль ОБСЄ в переговорному процесі і вважає, що Косово не повинно бути зразком того, як вирішувати всі так звані заморожені конфлікти.
Президент Молдови Владімір Воронін під час інтерв''ю для Радіо Свобода
(RadioSvoboda.Ua)
Радіо Свобода: Переговори щодо Придністров’я – конфлікту, який триває вже 15 років – затягнулися. Чи Молдова змінила свою позицію, чи ви далі наполягаєте на тому, що російські війська мають бути виведені?

Владімір Воронін: Я б не сказав, що процес затягнувся. Навпаки, консультації тривають. Переговори й консультації завжди беруть як базу те, про що сторони були домовилися раніше. Я високо оцінюю двосторонні консультації, що відбулися між Молдовою та Росією, США, ЄС, Україною та ОБСЄ. Але водночас я ціную ті тривалі консультації щодо Придністровського конфлікту, які ведуть Сполучені Штати та Росія, Україна та Європейський Союз. Завдяки цим консультаціям уже підготовлений проект щодо придністровської автономії. Також уже розпочато механізм втілення цього статусу та початку роботи на возз’єднання.

Радіо Свобода: Ви кажете, що домовилися. Як це зрозуміти: Молдова домовилася з Придністров’ям?

Владімір Воронін: Усі учасники переговорного процесу домовилися, крім Придністров’я. Всі сторони погоджуються щодо цього проекту і вважають, що цей план реальний і його треба порушувати в переговорах із Придністров’ям.

Радіо Свобода: Як Ви оцінюєте роль ОБСЄ в переговорах щодо Придністров’я?

Владімір Воронін: Може, ОБСЄ має якісь недоліки, але ОБСЄ завжди була тією установою, що організовувала консультації щодо Придністров’я. ОБСЄ постійно спостерігає за ситуацією в так званих заморожених конфліктах у колишньому СРСР чи в Косові. Це важливо, бо поодинокі країни-члени мають інші проблеми, інші інтереси, і місцеві, і закордонні. Отож я запитую: яка інша організація може нас об’єднати і змусити нас зосередитися на цих питаннях? Немає іншої такої організації. ОБСЄ критикують із тих чи інших причин, але ті недоліки, які існують в ОБСЄ, – це не проблеми, пов’язані з персоналом організації, це проблеми статуту ОБСЄ, а цей статут ухвалювали всі країни-члени. Взагалі, ОБСЄ береться за величезну роботу, навіть якби тут ішлося лише про Придністров’я.

Радіо Свобода: Ви згадуєте Косово. Гряде завершення цього переговорного процесу. Чи Вас турбує те, що незалежне Косово може спонукати Росію та придністровських сепаратистів зажадати незалежності для Придністров’я?

Владімір Воронін: Я не думаю, що вирішення будь-якого замороженого конфлікту повинно бути прикладом для інших, вони всі дуже різні. Придністров’я, Косово – вони мають своє різне коріння, різні історії, різний розвиток і різні розв’язання, які стосуються виключно цього чи іншого конфлікту. Не може бути однієї відповіді для всіх конфліктів.