Італійці в Криму: нацменшина без прав

Наталка Кудрик Рим, 21 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Апеннінський і Кримський півострови: що спільного між цими територіями, окрім гарних морських краєвидів та численних плантацій винограду? Південні землі Італії і України поєднує ще й історія, на жаль, сумна історія двох народів. У 1942 році сотні громадян італійського походження, котрі мешкали у Криму, за наказом Сталіна були депортовані до Казахстану. Вперше про невідому трагедію італійців Криму розповідає книжка, що вийшла друком в Україні.
Історія італійської міграції на Кримський півострів почалася у 1830-х роках. Тодішній царський уряд Російської імперії запрошував на багаті землі представників різних національностей. З Італії прибували селяни і моряки – уродженці південного регіону Пулья. Оселялися переважно у місті Керчі, де у 1848 році збудували першу католицьку церкву.

Професор міжнародного права університету Генуї Джуліо Віньйолі, співавтор книжки «Невідома трагедія італійців Криму» в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «Вирушали до Криму і там, на плодючій незайманій землі, займалися здебільшого виноградарством, багато хто працював у порту, на рибальських суднах у Чорному морі. На початку ХХ століття італійці становили 3 відсотки від загального населення Керчі та її околиць, тобто їх було кілька тисяч».

Виселяти італійців совєтам допомагали соратники – італійські комуністи в Криму

Після більшовицької революції з початком колективізації у 1920-х роках, а згодом і сталінських репресій для італійської громади, як і для інших народів Криму, почалися страшні часи переслідування. Виселяти італійців совєтам допомагали соратники – італійські комуністи в Криму, котрі діяли за наказом Москви. До 1939 року значна частина спільноти встигла втікти на батьківщину. На початок Другої світової війни італійців на півострові налічувалося вже менше, близько тисячі.

У 1942 році радянський режим депортує вихідців з Італії через Чорне море до Баку, а далі потягами до різних міст Казахстану. Половина з них загинули в дорозі, на важких роботах, або зникли безвісти. Хто вижив, за часів правління Микити Хрущова повернувся до Криму.

Порівняно з іншими нацменшинами, нинішня спільнота громадян італійського походження у Керчі нечисленна, близько 400 осіб. Вони мають українське громадянство, живуть у квартирах – хрущовках, говорять переважно російською мовою і мало хто з них володіє мовою предків. Декотрі воліли б отримати громадянство Італії, але документи про їхнє італійське походження втрачені. Щоб відвідати країну прадідів, кримські італійці потрапляють на Апенніни як звичайні туристи з України.

Виклик для політиків двох країн

Професор Джуліо Віньйолі наголосив: «У громаді лунає крик протесту, що італійці в Криму досі не мають статусу депортованого народу. Але я думаю, що таке визнання з боку української чи кримської влади незабаром буде. Важливо зауважити, що досі навіть італійська влада через власну неосвіченість нічого не знала про своїх громадян у Криму».

Джуліо Віньйолі разом із кримчанкою італійського походження Юлією Джаккетті-Бойко зібрали документальні свідчення в єдину книжку, щоб лобіювати італійсько-кримське питання у парламентах обох країн. Видання вийшло друком минулого літа в Україні італійською, російською та українською мовами. Цю книжку назвали викликом для політиків двох країн. На думку авторів, після довгих десятиліть замовчування сучасна влада повинна визнати гіркий історичний факт.