МАГАТЕ зараз знає про іранську ядерну програму менше, ніж рік тому

Про це заявив голова Міжнародної агенції з атомної енергії Мохаммед ель-Барадеї, відкриваючи у Відні дводенне засідання організації.

Про це заявив голова Міжнародної агенції з атомної енергії Мохаммед ель-Барадеї, відкриваючи у Відні дводенне засідання організації.

Він закликав ісламську державу посилити співпрацю.

У доповіді керівника МАГАТЕ згадано, що Тегеран зробив певні кроки до роз’яснення питань щодо своєї ядерної програми.

Разом із тим, мовиться у звіті, Іран усупереч вимогам Ради Безпеки ООН розширює роботи зі збагачення урану.

Доповідь Ель-Барадея оприлюднили минулого тижня. Сполучені Штати розраховують, що керівництво МАГАТЕ дійде висновку про необхідність нових, твердіших санкцій проти Ірану.

У Тегерані чільний представник Тегерана на переговорах на атомні теми Саїд Джалілі знову заявив, що обговорить це питання з координатором зовнішньої політики ЄС Хав’єром Соланою 30 листопада в Лондоні.

Учора він уже виступив із такою самою заявою, яку відразу заперечили в апараті Солани. Речниця Верховного представника Євросоюзу зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки наголосила, що дата такої зустрічі ще не визначена.

Солана має подати доповідь про бажання чи небажання Тегерана виконати міжнародні вимоги й припинити збагачення урану до Ради Безпеки ООН.

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад учора знову виключив «щонайменші поступки» щодо ядерної програми його країни.

Учора ж постійний представник Ірану в ООН Мухаммад Хазаї заявив, що Тегеран не очікує на нові санкції Ради Безпеки ООН через своє небажання припинити збагачення урану.

За його словами, Іран співпрацює з Міжнародною агенцією з атомної енергії при ООН, щоб роз’яснити питання щодо своєї ядерної програми, і має підтримку Китаю і Росії.

Ці держави мають право вето у Раді Безпеки ООН і можуть заблокувати третій пакет санкцій, який прагнуть застосувати США, Франція та Великобританія.

Західні країни вважають, що Іран хоче створити ядерну зброю, офіційний Тегеран наполягає на мирному характері своїх розробок.