Керівник СБУ обіцяє оприлюднити свідчення радянських спецслужб про їхню діяльність на компрометацію УПА

Ідеться про операції тодішнього Міністерства державної безпеки СРСР, агенти якого створювали бойові групи, перевдягалися в одяг вояків Української повстанської армії і катували й знищували людей у Західній України, сказав Валентин Наливайченко. Він також вважає, що настав час оприлюднити архіви Генеральної прокуратури й Міністерства внутрішніх справ, в яких зберігаються понад 500 тисяч справ про так зване «розкуркулення» й інші злочини проти українського селянства.

Ідеться про операції тодішнього Міністерства державної безпеки СРСР, агенти якого створювали бойові групи, перевдягалися в одяг вояків Української повстанської армії і катували й знищували людей у Західній України, сказав Валентин Наливайченко.

«Ми маємо зараз документ, який був відомий Хрущову у 1949 році. Настав час його оприлюднити. Це доповідь одного з військових прокурорів про так звані спецбоївки, які під виглядом загонів УПА лютували в Західній Україні… і в такий спосіб залишали після себе злочинну пляму на тих, хто боровся за волю України», – сказав виконувач обов’язків голови Служби безпеки України.

Як заявив Наливайченко в суботу в телеефірі, він вважає, що оприлюднення цих документів має об’єднати Україну, «яка і так живе на брехні незалежно від того, чи творилася ця брехня на Західній Україні, або ж на Східній».

Він також вважає, що настав час оприлюднити архіви Генеральної прокуратури й Міністерства внутрішніх справ, в яких зберігаються понад 500 тисяч справ про так зване «розкуркулення» й інші злочини проти українського селянства.

Потрібно дати можливість кожному громадянинові України побачити, «що творилося з нашими родичами не в такому далекому минулому», сказав керівник СБУ.

Валентин Наливайченко також виступає за запровадження кримінальної відповідальності для організаторів Голодомору 1932–33 років в Україні.

«Оприлюднені нами документи свідчать, що це – геноцид. Що ті, хто віддавав ці накази, розуміли, що це злочинні накази, ті, хто їх виконував, також розуміли, що вони знищують цивільне населення, і жертви цього геноциду також давали ці показання – тобто всі підстави говорити про те, що в злочинах є і суб’єктивна складова, і об’єктивна. І це підтверджено документами», – сказав Наливайченко.

Він заявив, що законодавці повинні не тільки визнати Голодомор геноцидом, а й передбачити за нього кримінальну відповідальність.

«Головне – не покарати постфактум, а визнати, що організатори злочину повинні нести відповідальність», – наголосив керівник СБУ.