«Гірка». Кожна четверта пляшка спиртного напою в Україні – підроблена. Якісна та неякісна горілка на українському ринку

Наталка Коваленко, Віола Бурда Кожна четверта пляшка спиртного напою в Україні – вироблена нелегально. Асоціація "Союз оптовиків і виробників алкоголю і тютюну" заявляє про збільшення тіньового обороту і виробництва горілочної продукції в Україні. Цього року частка фальсифікату на українському ринку зросла на 6%, незважаючи на рапорти міліції про закриття нелегальних “заводчиків” із виробництва паленого алкоголю. І чи продають фірмовий алкоголь у супермаркетах? Як вирізнити якісну горілку від неякісної?
ГЛАС НАРОДУ:
Чи купуєте Ви дешеве спиртне? Чому?
Юрій, студент технікуму:
- Давно уже дешевої не зустрічав. На весіллях може бути дешева, а від неї організм страждає. Купую по 26 гривень.
Павло, не працює:
- Зрідка купляю, але найдорожчу і найкращу. Я ж не буду для гостей ставить погану горілку.
Діана, фольклорист:
- Треба купувати тільки перевірених виробників напої. З іншого боку пляшки там усе написано. Перевіряти треба і звичайно дешевого не купувати.
Ігор Олександрович, пенсіонер:
- Я купую за 20 гривень горілку. Купую її для лікування, тому й хорошу, щоб менше там гидоти різної було.
Аня, касир:
- Прийшли друзі до мого знайомого і принесли з собою пляшку горіли, яку купили в кіоску. І от цей чоловік отруївся і помер. А я п''ю тільки дорогий кагор.
Павло, торговий представник:
- Ось у мене сусід п''є все, що горить. Бачив і по 6-50, але сам дешевше 10 гривень ніколи не купую спиртного.
Горілка, дешевша за 6 гривень - це 100% не горілка!

(RadioSvoboda.Ua)
Вокзал — місце, де обов’язково можна знайти дешеву оковиту. Довелося якось мені рано-вранці зустрічати поїзд. Він запізнювався, а я відправилася за кавою у буфет. О 7-ій годині ранку переді мною стояла черга чоловіків. Продавщиця навіть не запитала, що давати. Тільки уточнювала: «100 грамів чи 50?» Податківці запевняють: горілка, дешевша за шість гривень, — це стовідсотково не горілка. Але для того, щоб купити паленку за 5 гривень, треба знати пароль, довідалася Наталка Коваленко.

Це один із найдешевших базарів столиці – «Привокзальний». Є тут алкоголь і за вісім гривень, і за шість п’ятдесят. Дешевше шести гривень спиртного на вітрині не бачу. Але тут і справді є чимало торгових точок, які реалізують дешеву горілку за 5 гривень, як розповіла нам продавець Наталя.

«Горілка палена є на базарі. Вона продається, тільки не виставляється на вітрину. У нас стоїть горілка по 6-50 гривень за пляшку. А палена така ж, у кінці базару, з іншою етикеткою і не така на запах, відрізняється якістю і коштує там 4-50 гривень».

Ірина бомжує і не має змоги купувати спиртне дорожче. Вона — постійний покупець і знає, як просити у продавців із-під поли самопал:

«За 4.50 ти теж хочеш купити? Слухай. Приходиш у кіоск, де продається на оптовому горілка на вокзалі, і говориш: «П’ятірка». Даєш 5 гривень — і все. І тобі дадуть прямо з акцизною маркою. Нормальна. Можна пити. На смак відрізнити не можу, бо я звичайну не пила, тільки таку».

Друг Олександра Васильовича відчув на собі, що таке самопал:

«Отруєння. Прийшов у лікарню. Крапельниці і подібне йому зробили. 2 тижні полежав, а зараз і в рот не бере».

Отож, горілка дешева є. Вона, за словами покупців, тільки для «своїх».

Є кілька способів не купити фальсифікат

Євген живе в Дніпропетровську. Є кілька способів не купити фальсифікат, ділиться він досвідом. Має значення ціна горілки, місце продажу...Наприклад, Євген боїться купувати горілку у нічних кіосках та на базарі.

«Купую в супермаркетах. Це хоч якась гарантія якості. Стосовно зовнішнього вигляду, то фальсифікат зараз дуже продвинувся. Раніше було помітно фальсифікат».

Якщо купувати горілку в супермаркеті — це не гарантія того, що ви принесете додому фірмове спиртне, каже оглядач з кримінальної тематики Олег Єльцов. Виробники алкоголю лукавлять, коли говорять про кожну четверту пляшку фальсифікату. Насправді ж, за підрахунками Олега Єльцова, фальсифікат становить половину алкогольного ринку, тобто, кожна друга пляшка не справжня.

«Більшість фальсифікованої горілки виробляється на тих самих легальних виробництвах тої самої якості. Але вона іде поза їхнім бюджетом і, відповідно, без сплати податків. Більша частина неліцензованої горілки тої самої якості і з тими ж акцизними марками».

Як боротися із дешевими горілчаними підробками?

Є ще одна категорія фальсифікату, кажуть експерти. Це спиртне, виготовлене на лікеро-горілчаних заводах з мінімальним відхиленням від рецепту. Враховуючи ще й такий вид фальсифікату, кожна друга пляшка не є фірмовою. Це можна пити, але смак напою різнитиметься від оригінального.

Особливості рівненського самогоноваріння

Підробна горілка не раз вилучалася під час ліквідації підпільних рівненських цехів. Саме через дороговизну якісної горілки чимало рівнян, а особливо селян, не тільки вживають, а й частенько виготовляють самогон — принаймні, сам знаєш, з чого. Про особливості рівненського самогоноваріння — кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко:

«Не так давно у Пінському районі Білорусі були затримані 3 моторні човни, на яких із території України була нелегально ввезена партія горілки. Сума контрабанди оцінена у 26 мільйонів американських доларів. Її перевозив мешканець Зарічненського району Рівненщини. У минулому році міліціонери вилучили в однієї з рівнянок 0,5 тонни браги й двадцять літрів самогону. А днями до лікарні у Сарнах потрапила дівчина, яка на весіллі скуштувала… 20 грамів самогону. У тому ж районі в минулому році алкогольним сурогатом отруїлися четверо чоловіків. Один із них помер.

Мешканець Костопільського району Рівненщини пан Юрій розповідає: за півстоліття довелося скуштувати всього – і якісного самогону, і фальшивої горілки.

«Траплялася горілка фальсифікована. Купив пляшку з хлопцями в магазині, відкрили – навіть за запахом чути, що то не горілка – хімія якась…Була етикетка, акцизна марка. Але де гарантія, що вона не фальшива? У цій країні все зараз купується».

Підробна «Пшенична нива», «Посольська», «Графська» не раз вилучалися в під час ліквідації підпільних рівненських цехів.Саме через дороговизну якісної горілки чимало рівнян, а особливо селян, не тільки вживають, а й частенько самі виготовляють національний продукт. Самогон женуть із буряка чи паленого цукру. Іноді з відходів цукрового виробництва, тобто меляси. Остання виходить противною на запах і смак. А от коли українські заводи переробляли цукор із тростини – з самогоном були проблеми, визнав це і колишній міністр сільського господарства Олександр Баранівський.

«По секрету всім кажу, що з бразильського цукру, і взагалі з імпортного, не виходить самогонка…Тому люди будуть купувати наш цукор».

У селах Рівненщини самогон п’ють майже всі, розповідає мені пан Юрій.

«Тільки самогон, виготовлений своїми руками, а не той, що купують десь на «точках». Знаю одну стару вчительку. Яка гонить самогон, додає там якийсь сухий спирт, і мужики з сусіднього села купують, бо це дешевше, ніж «казенка». За останніх два роки чоловіків шість чи сім уже померли, які мали близько сорока років…Скільки казали їм: хлопці, що ж ви отруту п’єте».

Більшість рівнян все ж надають перевагу якісній українській горілці, найбільше довіряючи супермаркетам – за принципом, «краще рідше, та краще». Нині Рівненський центр стандартизації і метрології придбав прилад, який визначає кількість сивушних масел та інших шкідливих домішок в алкогольних виробах. Скористатися ним можуть і звичайні покупці, звернувшись до управління у справах захисту прав споживачів».

Люди постійно звертаються зі скаргами про отруєння горілкою

Щоб люди не труїлися паленою горілкою, як мінімум трьом державним органам треба попрацювати над соціальною рекламою, вважає Олег Самчишин, президент Української асоціації споживачів. І звичайно ж, штрафувати підробників.

«Знімання прибутку чи штрафи. Люди постійно звертаються до нас зі скаргами. Постійно!»

Тих, хто виробляє дешеву паленку, й так міліція відловлює. А от виробників горілки, які продають спиртне, вироблене на фірмових заводах, але в обхід держбюджету, ніхто не каратиме. Бо всім вигідно, каже Олег Єльцов, оглядач з кримінальної тематики.

«Я можу стверджувати однозначно, що в жодному випадку не можуть бути правдивими слова, що начебто керівництво — чи то міліцейське, чи то податкове, чи то губернаторське — не знає, що коїться і хто причетний до такого роду бізнесу і має з того прибуток».

Заводські сурогати зберігають рецептуру і від них немає серйозних наслідків. А на ринок справляє вплив контрафактний «самогон».

Отруєння таким алкогольним сурогатом призводить до серйозних наслідків, попереджає лікар-нарколог Анатолій Вієвський. Тому, якщо вже з’явилася підозра на отруєння, не можна чекати.

«Якщо тільки виникла думка, що треба допомога, потрібно діяти і першою допомогою обходитися не можна, бо практично усі отруєння сурогатами мають особливість. Адже перші симптоми завжди будуть легші за ті, які з’являться за 20-30 хвилин. Треба дуже поспішати. Краще вже помилково викликати медиків та вони скажуть, що ви помилилися».

І якщо вже є привід випити — пийте якісне!

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина: