Українці з обмеженими фізичними можливостями й досі не мають нормальних умов для життя

Про необхідність змін державної політики щодо людей з особливими потребами йшлося у понеділок на Всеукраїнській нараді «Безбар’єрна Україна» за участю Президента.
Про необхідність змін державної політики щодо людей з особливими потребами йшлося у понеділок на Всеукраїнській нараді «Безбар’єрна Україна» за участю Президента.

Сергій з Вінниці має дружину і 20-річну доньку. Пересувається він на візку. Йому вдалося здобути вищу освіту. Однак на роботу за спеціальністю його сьогодні ніхто брати не хоче: «В мене технічна і вища освіта. Я працював і в проектному інституті і в будівельній організації. В цій організації не хочуть брати. Кажуть, ми можемо взяти, хай у нас лежить. А будемо тобі кожен місяць давати по 400 гривень. Працівники їм не потрібні такі як я».

Президент України Віктор Ющенко зазначає, що більшою мірою винна у цьому влада: «Я переконаний, що про цю тему ми повинні говорити відкрито. Діяти абсолютно віддано і рішуче. Я сподіваюся, що у нас сьогодні буде принципова розмова з висновками, які на собі відчує людина, яка поки-що, нажаль, відчуває в українському суспільстві просторові чи функціональні обмеження».

Однак міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв, говорить, що сьогоднішня виставка, присутність Президента – це уже увага до усіх проблем людей з інвалідністю: «Інвалід – це не тільки людина, яка є людиною з особливими потреба. Це і людина з особливими можливостями. І нам сьогодні потрібно зробити все можливе щоб ми створили суспільство рівних можливостей».

На сьогодні уже існує 209 закладів для інвалідів. Кількісно ми працюємо, зазначає Михайло Папієв, тепер потрібно попрацювати якісно.