Україна – Польща: від взаємного примирення до спільного майбутнього. (Зустріч Ющенка і Качинського у Києві)

Богдана Костюк Київ, 6 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогоднішню зустріч у Києві президенти України і Польщі визнали успішною і, скидається, це не данина протоколу. Президент Качиньський ще раз запевнив, що Польща вітатиме вступ України до європейських структур, і пообіцяв усіляку підтримку на цьому шляху. А Президент Ющенко пообіцяв провести у Києві енергетичний форум, щоб разом з польськими, литовськими та азербайджанськими партнерами розробити спільну стратегію транспортування енергоносіїв з Каспію до Європи.
Під час зустрічі
(official site)
Очікуючи на прес-конференцію президентів, польські журналісти активно фотографували і фільмували зали київського Будинку з химерами, збудованого понад сто років тому київським поляком – архітектором Владиславом Городецьким. А через 5 років тут походжатимуть зі своїми камерами футбольні уболівальники з різних куточків Європи: адже під час проведення ЄВРО-2012 господарки чемпіонату – Україна і Польща – готують і культурно-пізнавальну програму для учасників і гостей першості. Цим опікуватиметься спільний Координаційний комітет, наголосили президенти Ющенко і Качинський.

При цьому Віктор Ющенко додав: «Ми нормально завершуємо період планування. Створена відповідна агенція, яка безпосередньо відповідатиме за хід підготовки до чемпіонату. Друге – ухвалені закони, які говорять про унікальну преференцію для тих сторін, зацікавлених бізнесових кіл, які будуть залучені до розбудови спортивної і туристичної інфраструктури ЄВРО-2012. Ми прийняли і Національний план підготовки до чемпіонату – це по суті був фінальний документ планування, який забезпечує координацію, контроль, виділення відповідних фінансів на державному і муніципальному рівні».

Польща, як пообіцяв Президент Качинський, охоче поділиться з українською стороною досвідом співпраці приватного і державного капіталу на республіканському і муніципальному рівнях при підготовці до ЄВРО-2012.

Нафтогін «Одеса – Броди – Плоцьк – Ґданськ» має посилити енергетичну безпеку

Головним підсумком нинішнього українсько-польського саміту Лех Качинський назвав обговорення цілого комплексу питань, які Київ і Варшава мають вирішувати разом.

Лех Качинський: «То такі проблеми, які носять характер гуманітарний: наприклад, створення Польсько-українського університету на базі Люблинського колегіуму; посилення діалогу між молоддю України і Польщі. Інша низка питань стосується енергетичної безпеки і розробки нами принципів транзиту енергоносіїв».

Як повідомив Президент Качинський, під час відвідин 7 грудня нафтотерміналу «Південний» поблизу Одеси, розпочнеться робота експертів України і Польщі над спільною стратегією добудови і використання нафтогону «Одеса – Броди – Плоцьк – Ґданськ», який може стати основною транзитною магістраллю каспійської нафти до країн Європи. Це посилить енергетичну складову європейської безпеки, вважає польська сторона.

«Ми торкнулись і деяких чутливих питань»

Президент Віктор Ющенко, серед іншого, зупинився на проблемі, яка стосується спільної спадщини двох народів: «Ми торкнулись і деяких чутливих питань, у тому числі питань, які належать до власності культових споруд, польських поховань у Биківні, інших питань. Ми виходимо з того, що спільна робота над документами історії, формування адекватної пам’яті до жертв війн, визвольних рухів – це обов’язок обох сторін».

Ці питання є навіть більш гострими, ніж економічні і регіонально-політичні, вони заторкують самі підвалини національної пам’яті, яка у двох народів просто не може бути тотожною. Але мовчати про це – значить не розв’язувати проблеми, а заганяти їх углиб.

Матеріали до теми:

• Із чим вирушив до України Президент Польщі?