Два засідання Верховної Ради – результат нульовий

Тетяна Ярмощук Київ, 7 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Верховна Рада другий день поспіль не змогла ухвалити жодного рішення. Тож парламентарі взяли черговий тайм-аут. Цього разу до вівторка.
Народні депутати від фракції ПР блокують трибуну аж до ложі Президента України у парламенті. 7 грудня 2007 р.
(ukriform)
Поза на позу. Перший віце-спікер – креатура опозиції, втім, це не стосується комуністів. Таку позицію мають передусім нунсівці.

Роман Зварич: «Ми зараз стали принципово на тій позиції, що Адам Іванович, як представник Компартії, яка ідеологічно і світоглядно абсолютно на цілком протилежних позиціях до тих позицій, на яких ми стоїмо, не може бути. Принаймні ми не будемо голосувати за цю кандидатуру».

А опозиція, зокрема Партія регіонів, каже: хочемо Адама Мартинюка. І називають методи представників коаліції радянськими.

Регіонал Тарас Чорновіл зазначив: «Ми готові. Але у такому випадку це означає, що опозиція сама визначається, хто буде ця людина. А це означає так, що ми віддали, але ми самі вирішимо, кого ви маєте обрати. Вибори по радянській системі, ви можете обирати, але партія скаже, кого. Тому звісно, що це не є адекватним».

Тож голосування не вийшло. Окрім посади першого віце-спікера коаліція запропонувала, щоб найменші фракції обирали собі голів комітетів першими.

Нового Прем’єр-міністра Україна матиме у вівторок?

Коаліція обіцяє: незалежно від того, чи визначиться опозиція з єдиною кандидатурою віце-спікера, у вівторок парламент таки обиратиме Прем’єр-міністра. Не виключено, що й увесь склад уряду. Щоправда, перед цим парламент проведе голосування за президію, принаймні за заступника Голови, і якщо до того часу не будуть поділені комітети, то парламентарі просто ухвалять постанову про принцип їхнього розподілу.

Потенційний Прем’єр Юлія Тимошенко сподівається, що її кандидатуру може підтримати і Блок Литвина.

Юлія Тимошенко: «Я прочитала заяву Володимира Литвина, де він від імені фракції сказав: якщо демократична коаліція врахує 100% програмних засад Блоку Литвина, то вони готові голосувати за уряд і Прем’єр-міністра. Якщо Володимир Михайлович казав це щиро, то й ми кажемо щиро, що ми не тільки готові внести 100% його програми в урядову програму, але й, на відміну від інших, гоготові ще й виконати всі ці положення».

Сам же Володимир Литвин зайняв дипломатичну позицію — мовляв, ми не входимо у коаліцію, проте не потрібно нас зараховувати і до опозиції. Що ж стосується підтримки Тимошенко-Прем’єра, то поки що Литвин ніякої конкретної відповіді не дає.

Володимир Литвин: «Ми проведемо зустріч із Тимошенко і обговоримо це питання. Але я б не хотів, щоб за нашими спинами подавали ті чи інші пропозиції і давали нам ті чи інші оцінки».

Тим часом дійшло і до торгів усередині самої коаліції. На вихідні заплановані консультації Блоку Юлії Тимошенко, «Нашої України – Народної самооборони» та Президента щодо розподілу посад у майбутньому Кабінеті Міністрів. Раніше йшлося, що БЮТу відійде економічний блок, НУНСу – силовий. А посади міністрів оборони та закордонних справ є квотою Президента.

Матеріали до теми:

• Коаліція демократичних сил не підтримуватиме кандидатуру Адама Мартинюка на посаду першого віце-спікера парламенту • Коаліція пропонує, опозиція не бере. Чи визначиться опозиція з кандидатурою віце-спікера? • Віктор Ющенко: Верховна Рада може проголосувати за прем’єра, а потім ухвалити пакет першочергових законопроектів • Прем’єр чи закони? Яке з цих питань парламент розгляне першим?