У Луганську зростає покоління європейської молоді

Ярослав Гребенюк Луганськ, 13 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відчути себе часткою Європи змогли сотні луганських студентів та школярів. Відвідувачі виставки JUNG:DE дізнались про уподобання, стиль життя та принципи, які нині сповідує німецька молодь. Подібного молоді українці бачать більше, ніж розбіжностей.
Виставка JUNG:DE стирає кордони. Мовний бар’єр не має перешкодити порозумінню між двома культурами. Але виставка не філологічна, хоча німецькій мові приділено чимало уваги. Для відвідувачів, що хочуть поліпшити знання німецької, — спеціальні тести.

Шістнадцять стендів у формі компакт-дисків розповідають про різні сфери життя німецької молоді – навчання, роботу, відпочинок.

Найжвавіший відгук викликають буденні справи. Відвідувачів вони цікавлять не менше, ніж свого часу екскурсоводів виставки – студентів Луганського Національного педагогічного університету.

Екскурсовод виставки, третьокурсниця зі спеціальності англійська та німецька мова Галина Руденко зауважила: «Особисто мене вразило те, що німецькі дівчата витрачають менше грошей на косметику, ніж українські. Взагалі ж розбіжностей не дуже багато між молоддю українською та німецькою».

«Буде цікаво і для німецької молоді – як живуть в Україні, в Луганську»

Проект JUNG:DE передбачає інтерактив, двосторонній зв''язок. Відвідувачам пропонують питання про власне життя. Це цікавить організатора виставки – Гете-інститут.

Керівник центру вивчення німецької мови «Партнер Гете-інституту в Києві» Валентина Будурацька розповіла: «Відвідувачі цієї виставки отримують так звані робочі аркуші, де вони дають інформацію про себе. І десь за рік вийде посібник «Життя молоді світу». Виставка цікава для нашої молоді, буде цікаво і для німецької молоді – як живуть в Україні, в Луганську».

Ті, хто відвідав виставку окремо, дякують за посилання на німецькі інтернет-сайти. Адреси вказані на стендах-дисках, отже можна продовжити знайомство з молодіжною субкультурою Німеччини у безпосередньому спілкуванні і знайти щось нове та цікаве для себе.

Луганські прихильники музики відзначають, що поп-зірки Німеччини не мають нині прихильників в Україні. У нас не знають нікого, крім культового Rammstein. Організатори розповіли, що молоді луганці навіть прохали привезти їм наступного разу диски німецьких реперів, бо ж у магазинах цих записів не можна знайти.

Лейтмотив відгуків: «Вони такі самі, як ми»

«Я думаю, ми живемо майже однаково. Тільки у них якийсь більш високий рівень освіти, рівень життя… А так… діти – ми живемо так само», – зауважила восьмикласниця Катерина.

Катерина каже, що німецьку вивчає у школі лише «тому, що подобається». Проте більшість тих, хто йде вивчати мову на курси та до вузів, готові платити за це гроші, іноземна мова стане їм у пригоді в житті.

Молоді досить прагматично бажають скористатись цими знаннями у Берліні чи Мюнхені. Бо ж рівень освіти та рівень життя все ж таки у німців наразі набагато вищий, ніж у середнього українця.