Євросоюз хоче збільшувати прикордонну співпрацю з країнами-сусідами

Наталія Вікуліна Брюссель, 18 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюз хоче бачити регіони у країнах-сусідах, які з ним межують, добре розвиненими, безпечними, такими, які слугуватимуть взірцями плідної співпраці, місцевої ініціативи і партнерства. Про це заявила Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, виступаючи на конференції у Комітеті регіонів, присвяченій регіональній співпраці Євросоюзу і його країн-сусідів.
Європейська політика сусідства передбачає співпрацю й обмін між місцевими владами і мешканцями країн Євросоюзу та прикордонних регіонів сусідніх країн, нагадала Ферреро-Вальднер. Вона зазначила, що таке прикордонне співробітництво поліпшує соціально-економічний розвиток, надає безпеку при перетині кордонів, сприяє вирішенню спільних викликів, збільшує контакти між людьми.

За словами комісара, на програми прикордонної співпраці Євросоюз надав понад 1 мільярд євро на період до 2013 року. Представниця Єврокомісії наголосила, що підготовка таких програм іде добре, адже місцеві органи влади і регіональні організації зацікавлені у співробітництві.

Беніта Ферреро-Вальднер зауважила, що для розвитку регіонального діалогу з країнами-сусідами необхідно підвищувати економічну інтеграцію регіонів, які межують із ЄС, і поліпшувати їхній доступ на ринок Євросоюзу. А для того, щоб будувати контакти між людьми, необхідно полегшувати візовий режим для тієї чи іншої сусідньої країни, сказала комісар.

У Партнерстві з мобільності України не буде

Нещодавно Євросоюз запропонував започаткувати з певними країнами-сусідами так зване партнерство з мобільності. Серед іншого, це включає заходи з безпеки і можливості легальної міграції для тих сусідніх країн, які ефективно співпрацюють із Євросоюзом у боротьбі з нелегальною міграцією.

Рада ЄС попросила Єврокомісію розпочати такий діалог із Молдовою, а також Республікою Кабо-Верде – втім, ця острівна держава поблизу екваторіального узбережжя Африки в Північній Атлантиці ніякого стосунку до Європейської політики сусідства не має.

Чому в цьому списку не виявилося України? Комісар Ферреро-Вальднер сказала після конференції, що України немає в цьому списку, бо ж із нею Євросоюз уже має спеціальні угоди про полегшення візового режиму і повернення нелегальних мігрантів.

«Спочатку ми хочемо побачити, звичайно, як це працює. А також хочемо подивитися і на те, які інші країни хочуть мати таке партнерство. З Кабо-Верде ми розпочали таку співпрацю, хоча ця країна, звичайно, насправді не бере участі в політиці сусідства. Але там мешкає багато громадян Португалії. Тож легше розпочинати з подібних країн, щоб побачити, чи члени Євросоюзу також сприймуть таку співпрацю», – заявила Ферреро-Вальднер в інтерв’ю українським журналістам.

Вона наголосила, що від країни-партнера завжди залежить, як використати можливості, які надає Євросоюз.

«Тому що це щось, що ми попросили країни-члени. І через це ми хочемо побачити, як це працюватиме… Завжди залежить від країни-партнера – країни-партнери мають використати можливість, яку ми їм надаємо. І на місцевих кордонах слід зробити багато – те, що ми робимо на кордоні між Калінінградом і балтійськими країнами, між Україною й Угорщиною. Це цікава, дуже цікава можливість», – наголосила єврокомісар.

Матеріали до теми:

• Україна і Словаччина хочуть тісніше співпрацювати. Шенґенська зона не мала б перешкоджати • Мешканцям прикордоння – спрощену систему перетину кордону! • Європейська сторона дала «зелене світло» полегшенню візового режиму з Україною • Німецький євродепутат Галер: «Для України не існує нині чіткої перспективи членства в ЄС» • Критику і побажання України з розумінням сприйняли на конференції «Балтійські країни і політика сусідства ЄС» • ЄС може полегшити візовий режим з Україною в найкращому випадку з 1 січня 2008 року