Код української політики: про що свідчать останні призначення?

           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.
Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Володимир Стретович – народний депутат (НУНС); Вадим Колесниченко - народний депутат (ПР)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Юлія Жмакіна: Зараз призначили Сергія Буряка від БЮТ головою Податкової адміністрації. Це означає, що знов штика одного не вистачає в коаліції.

Пане Стретович, це знову затягне процес, наприклад, розгляду бюджету?


Володимир Стретович: Я думаю, що завтра буде голосування по комітетах. Чому, власне, і вирішено перенести спочатку визначення складів комітетів і їх керівників, оскільки це буде голосувати вся ВР. А після того, коли знову ЦВК протягом шести днів поповниться двома штиками, тому що після Буряка має піти ще хтось з БЮТ у заступники до міністра юстиції і так далі...

Так що нас, очевидно, чекає такий тривалий процес десь до числа 12, поки все вляжеться-втрясеться. Після того парламент почне працювати.

І бюджет... Ми будемо користуватися підсумками 2006 року, по параметрах січня 2007 року. Таким буде бюджет січня 2008 року, як це і передбачає Бюджетний кодекс.

Тобто, спікер парламенту сильний оптиміст? Він сказав 31 грудня. Володимир Стретович: Ні, я думаю, то він налаштував колег по парламенту, щоб вони не дуже купували квитки в далекі теплі краї, а залишалися тут і святкували, принаймні в Карпатах, з яких можна дуже швидко добратися до Києва. Бо як поїдуть у Хургаду або десь далі на Піренеї, тоді буде складно добиратися.

Вадим Колесниченко: По-перше, сталося те, про що ми попереджали, коли казали, що не можна порушити регламент і формувати Кабмін, не сформувавши робочі органи ВР. Тому, якщо б ми це зробили два тижні назад, хоч 30 пішло представників правлячої коаліції, парламентські комітети працювали б. І це було б зрозуміло.

Тому ми тепер розуміємо, що ті, хто запропонував і продавлював зміну регламенту, вони прогнозували те, що ми не встигнемо прийняти бюджет.

Чому це не робиться? Тому, що в січні неможливо працювати за 1/12 минулого року, тому що вже були в травні виплати нові, вже були в червні нові виплати і у вересні. Тобто, людей кинуть напризволяще, вони вже не зможуть отримати ті добавки до пенсій, зарплат, які вони вже отримували...

Головне, що ми винесли, що раніше середини січня бюджету не буде...

Вадим Колесниченко: Ні, є варіант. Якщо буде прийнятий той бюджет, який ми запропонували в першому читанні, у вересні був прийнятий, а в січні його можна доопрацьовувати. Але люди отримають всі ті пільги, які були вже заплановані.

Володимир Стретович: Але ж там немає коштів, закладених на відшкодування виплат, що згоріли в результаті інфляції 1993 року, виплати радянського Ощадбанку. Ну, як можна приймати бюджет, який не буде передбачати того? Хоча це є головною родзинкою взагалі приходу нового уряду.

А Ви поділяєте цю родзинку, до речі?

Володимир Стретович: Я думаю, що це вдасться...

Вчорашнє призначення Раїси Богатирьової, представниці Партії регіонів, на посаду секретаря РНБО збурило дві політичні сили, якраз представниками обох ви, шановні гості, і є.

І Партію регіонів, оскільки казали, що це символізує все-таки те, що є розкол у їхній монолітності, яку вони завжди декларували. І у Вашій політичній силі так само, пане Стретович. Наприклад, Борис Тарасюк заявив, що він скоро перейде на критику Президента. Ну, не розуміють цього.

Як все-таки ви трактуєте? До яких частин своїх політичних сил ви належите? До, скажімо так, тих, хто залишається в Партії регіонів на засадах опозиції, а не за те, щоб домовлятися з Президентом, з частиною «НУ»?


Вадим Колесниченко: Я не вважаю, що Президент – це та фігура, з якою треба домовлятися. Політичні сили повинні шукати компроміс для вирішення своїх політичних завдань. І я не думаю, що так жахливо розмовляти сьогодні щодо призначення пані Богатирьової. Є рішення політради, воно має бути виконане. Воно не буде виконане, то політрада буде приймати слідуючі рішення.

Тобто, її виключать? Ви погоджуєтеся зі словами пана Януковича, що це кінець її як політика, Раїси Василівни?

Вадим Колесниченко: Буде прийматися рішення щодо її подальшої долі, якщо вона...

Я питаю Вашу точку зору.

Вадим Колесниченко: Я член фракції Партії регіонів і представник цієї партії. Вона монолітна, як завжди. У нас немає ні розколу, ніяких проблем з цього не виникає.

А те, що Президент хотів зробити, то він зробив.

Що він хотів зробити?

Вадим Колесниченко: Він вніс збурення в один табір і в інший табір.

Може, він так формує широку коаліцію на свій манер, пане Стретович? Скажіть, до якої частини Ви належите?

Володимир Стретович: Я хочу зауважити, що Вадим Колесниченко говорить чудовою черкаською українською мовою сьогодні на Радіо Свобода.

Це добрий знак, що в нас усе вийде, бо вже один з правдивих українців з діда-прадіда, що народився і виріс у Смілі, сьогодні згадав, що він є українцем і трохи відходить від своєї проросійської такої позиції. Я його вітаю напередодні Нового року!

Вадим Колесниченко: Репліка. Формат передачі такий, що вони вимагають розмовляти тільки українською мовою.

Не вони. Це в нас редакційна політика. Мова у нас одна державна.

Володимир Стретович: Так-так. Пане Вадиме, я цього не знав, вибачте.

А тепер щодо призначення Богатирьової. Ви знаєте, коли вчора мені це сказали, я сказав: та не може такого бути! А потім, коли порозмірковував, то прийшов до висновку: а чом би й ні?

Враховуючи підхід нашого Президента, який хоче плавно, поступово, толерантно, виважено знайти компроміс у єдності, він ніколи не робить різких кроків і в контексті ситуації, що склалася в Україні, запропонував цю посаду силі протилежній від парламентської більшості, оскільки РНБО – це такий прогностичний, аналітичний центр, який повинен бачити розвиток ситуації в державі на перспективу, тому віддати це крісло відповідній опозиційній силі, можливо, в цьому є вихід, тим паче, що Раїса Василівна є знаковою для донецької політичної групи, і в такий спосіб спробувати знайти компроміс.

А що стосується персонально кандидатури Раїси Василівни, то мушу лише зазначити, що її медична освіта, як на мене, трошки є незрозумілою для такої відповідальної посади.

Але, з другого боку, коли дивитися біографію, то вже в 1990 році вона була депутатом першого українського незалежного парламенту, в її біографії рік політичної роботи міністром охорони здоров’я, тим паче останній рік керівником потужної фракції Партії регіонів. Можливо, це вже компенсується необхідністю тих знань, досвіду, які набуті в політичній боротьбі. Тому я не робив би з цього трагедії.

Як на мене, Президент, готуючись до наступних президентських виборів, розставляє на шахівниці свої фігури, з якими він буде грати.

І от сьогодні, коли стало відомо, що Раїса Богатирьова погодилася всупереч забороні Партії регіонів зайняти посаду секретаря РНБО, ми, як кажуть в Одесі, «будем посмотреть», як буде розвиватися ситуація в Партії регіонів, чи вони одностайні в цьому рішенні, чи є такі, які вітали Раїсу Василівну на цій посаді. Тоді подалі побачимо, як у парламенті буде колотися Партія регіонів на одну групу, на іншу, на три чи на скільки.

Цікаво спостерігати, як колись (фраза незрозуміла) сказав, «будет много зрелищ». Як у воду дивився.

Тобто, це Ви очікуєте напіврозпаду Партії регіонів, я так розумію?

Володимир Стретович: Ні, напіврозпадатися може тільки стронцій або кадмій, а Партія регіонів не може вдатися до...

А що ж з коаліцією все-таки? Ви не відповіли. Ви зараз адвокатували ніби рішення Президента. Тобто, Ви ближче до тієї частини в НУНС, яка розуміє, що діалог з Партією регіонів можливий?

Володимир Стретович: Звичайно. Він потрібний.

Не як з опозицією?

Володимир Стретович: Ні, він потрібний в любому, тому що суперечності можливі під час виборчої кампанії для того, щоб нашому громадянину донести позицію, кому він може довірити керівництво країною. А коли вибори закінчилися, то треба переводити в практичну площину і працювати в парламенті, в комітетах, над законопроектами, на виїзних засіданнях, не протиборствуючи, а думати про те, як упродовж 4-5 років каденції (скільки Бог нам дозволить) щось зробити і покласти в скарбничку України.

А ми ж у запалі передвиборної боротьби намагаємося один одного за чуба, за груди, за зуби, за носа. У результаті народ каже: слухай, а коли ж вони будуть займатися справою, адже ми ж їм гроші не за те платимо?

Пане Колесниченко, що ще стоїть за цим призначенням?

Вадим Колесниченко: От мій колега тільки що цікаву думку сказав, яка мені не спадала. А, може, дійсно Президент мав на увазі намагання розвалити фракцію Партії регіонів та взагалі Партію регіонів таким призначенням? Тоді ми бачимо, що він дійсно мудрий політик і хоче нишпорити не в справах високої матерії політичної, а просто знищити політичну силу.

Але я думаю, що ці намагання ні до чого не приведуть, бо Партія регіонів, як завжди, монолітна і спільно буде працювати заради майбуття нашої держави України.

Ну, пропозиція і цей указ про Богатирьову вже не свідчить про це, пане Колесниченко, про цю монолітність. Це очевидно.

Вадим Колесниченко: Одна людина прийняла для себе рішення. Це її право. Вона вільна.

Але Ви озвучили ще версію, що це може бути такий хід Президента, щоб збалансувати з Прем’єр-міністром України.

Вадим Колесниченко: Звичайно, але після того, як я почув свого колегу...

Ви змінили точку зору.

Вадим Колесниченко: Не змінив точку зору, а я зрозумів, що це ще набагато хитріший хід, який зробив пан Президент...

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)