У Білорусі дрібні підприємці протестують проти указу Президента Лукашенка

Валерій Каліновський Прага, 10 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Мінську, Могильові та інших містах Білорусі пройшли несанкціоновані масові протести дрібних підприємців. У Мінську до президентської адміністрації вийшло близько 3 тисяч осіб. Кілька десятків активістів заарештовані, зокрема лідер підприємницької організації «Перспектива» Анатоль Шумчанка та голова Об’єднаної громадянської партії Анатоль Лябедзька. Чому дрібні бізнесмени вдалися до радикальних заходів, у чому відмінність їхніх акцій від протестів опозиції?
Дрібні підприємці протестують у Мінську, 10 січня 2008 р.
(Svaboda.Org)
Із нового року, згідно з указом президента Лукашенка, так звані індивідуальні підприємці, які діяли без «утворення юридичної особи» і досі платили так званий єдиний податок, тепер зобов’язані перереєструватися в унітарні підприємства (що означає «створення юридичної особи») та завести бухгалтерію, інші служби або відмовитися від найманих робітників. Для сотень тисяч дрібних підприємців це означає закриття їхнього бізнесу. Влада каже про переведення їхньої роботи в цивілізовані рамки, а бізнесмени, які мають, скажімо, кілька маршруток чи місце на ринку, порахували свої видатки і зрозуміли, що залишаться без шматка хліба... Тому вони і вдалися спочатку до загальнодержавного двотижневого страйку, а тепер і до мітингів та демонстрацій протесту. Багато з тих, котрі втратили свій скромний бізнес чи робоче місце внаслідок указів президента, теж вийшли на площі... Взагалі це стосується сотень тисяч осіб по всій Білорусі.

Влада реагує спецназом та арештами

Влада формально не відмовляється від діалогу, якісь клерки виходять на розмову до учасників акцій протесту, але вони твердо тримаються позиції, що жодних поступок не буде.

Сьогодні проти учасників вуличних акцій протесту влада використала підрозділи спецназу та оперативники із КДБ. Було затримано близько 20 активістів підприємницького руху, коли ті розходилися вже після мітингу. Сам мітинг не розганяли.

Зазвичай із політичними опонентами президента Лукашенка міліція поводиться більш брутально.Але тепер білоруська влада не хоче якогось значного соціального невдоволення, щоб підприємці від економічних гасел перейшли до політичних.